Sound Report: The Adicts @ Tvornica

foto: Vedran Metelko
foto: Vedran Metelko

Tekst: Dane Franulović

Pogledao sam danas nekolicinu live snimaka iz raznih etapa višedesetljetnog postojanja The Adicts. Osjećaj nepotpunosti koji je ostao nakon sinoćnjeg koncerta u Velikom pogonu Tvornice vjerojatno me natjerao da time pokušam nadomjestiti ono što je nedostajalo.

Koncert Adictsa bio je vrhunski organiziran, detaljno pripremljen i izveden show (ni ovaj put nisu izostali konfeti i baloni) tijekom kojega je čovjek češće imao dojam da gleda neki odlično produciran mjuzikl nego da prisustvuje punk koncertu. Možda čak i pretjerano dobro produciran, budući da se ponekad činilo kao da su back vokali nasnimljeni i da ih pjeva zbor od desetak članova dok je u isto vrijeme dva od pet članova benda zapravo pjevalo te dionice.

The Adicts su bend koji veliku važnost pridaje vizualnoj i zvučnoj upečatljivosti svojih koncerata, no kao da su pritom zabravili da ništa nije vizualno ni zvučno upečatljivije od iskrene energije i žestine koja ih je dosad pratila i kojom su stekli svoju reputaciju.

Počeli su se preozbiljno shvaćati. Najeksponiraniji član benda, vokal Keith “Monkey” Warren, doima se toliko zaokupljenim svojim izgledom, perfektnošću izvedbe i pokušavanjem da bude spontan da je isto jednostavno izgubio.

Od originalnih članova (Monkey, Kid Dee i Pete Dee) jedino je bubnjar Michael “Kid Dee” Davison zadržao tu neku djetinjastu razigranost koja je zaštitni znak Adictsa. Kada se upravo Kid Dee sredinom koncerta, pjevajući “Mary Whitehouse”, proderao “Mary Mary they think you’re crazy, how does your mind work” detektirao sam što se promijenilo u usporedbi s prijašnjim njihovim nastupima – bend je postao preblag.

više na: http://soundreport.wordpress.com/2014/04/10/concert-report-the-adicts-tvornica/

Ček dis aut