Teenagerska zvijezda oduševila Umag

 

press-photo---Aristel

Vratimo se nakratko u prošlost. Davna je 2007. godina. BP Club u Zagrebu. Boško Petrović, jazz koncert, dim cigareta i whiskey, svirka počinje u ponoć, improvizacija i blues, a na vibrafonu oduševljava trinaestogodišnjak imenom Aristel.

Sada je, prvi put nakon četiri godine, mladi Aristel Škrbić ponovno podigao publiku na noge svojim koncertom u Umagu ovoga vikenda, u sklopu sajma „Istra Altera Magica“, koji se održao u pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“ 15. i 16. listopada. Koncert je bio najavljen kao „alkemija zvuka“, gdje se inspirativna glazba Aristela Škrbića spojila sa zvucima četiriju gongova svjetski poznate glazbenice Mojce Morye Malek iz Ljubljane. Koncert su potpomogli i glazbenici Dimitri iz Grčke, također na gongovima, te Igor Drandić na šamanskom bubnju, koji su ovaj glazbeni performance učinili još živopisnijim, te idealnim eventom za zatvaranje manifestacije „Istra Altera Magica“.

A što je to Aristel Škrbić svirao da je toliko zanimalo gledatelje i zaokupilo im pažnju? On se već dugi niz godina bavi sviranjem marimbe, impresivnog instrumenta koji vuče porijeklo iz Afrike, te svojom pojavom plijeni pažnju. Svoj fantastični repertoar je vodio od J. S. Bacha, kojemu je dao notu modernoga i potpuno preobrazio doživljaj Bachove suite, pa do modernih skladbi japanske marimbistice Keiko Abe, koja je, naime, bila i prva glazbenica koja je ovaj instrument izvela van granica klasičnog, te mu dala moderniji aspekt.

Početak koncerta u 19 sati otvorila je Mojca Malek s terapijskom zvučnom kupkom gongovima, dok je drugim dijelom koncerta dominirao Aristel Škrbić, izazivajući ovacije prepune dvorane. Zatvorili su koncert zajedničkom skladbom i improvizacijama, uz pratnju vokala i kristalnih zdjela, dok se oduševljena publika priključila pjevanjem.

Sve u svemu, Umagu su podarili jedno nesvakidašnje iskustvo, posjetitelji su vidno uživali, prepušteni neobičnim zvucima i glazbi, a za perspektivnog Aristela Škrbića Hrvatska tek ima da čuje.

Ček dis aut