1.Zagreb International Blues Festival

candye_print_mercer09

Dvorište Jedinstva / klub Močvara

22.05.2010. od 18 sati

Nakon sjajne blues ekspanzije koja se desila u Hrvatskoj posljednjih par godina došlo je i do organizacije prvog internacionalnog blues festivala u Zagrebu. On će se održati 22. svibnja u dvorištu Jedinstva i klubu Močvara na tri bine u trajanju od preko 8 sati. Prvi festival može se pohvaliti sa vrhunskim svjetskim blues headlinerom – sjajnom blues damom Candye Kane koja će sa svojim bandom po prvi puta zasvirati u Hrvatskoj.

Od osnivanja krovne ogranizacije Hrvatske Blues Snage, preko redovitih blues večeri u nekoliko klubova širom zemlje, osnivanja i aktiviranja velikog broja hrvatskih blues bandova, odlaska naših predstavnika na Blues Challenge u Ameriku, preko gostovanja sjajnih svjetskih blues glazbenika (Winter, Filisko, Noden, Sardinas, Rucker…), pa do kulminacije dobivanjem kategorije u diskografskoj nagradi Porin –  slijedeći logični korak je bila organizacija blues festivala.

Uz potporu ponajboljih hrvatskih blues izvođača (lista još nije zaključena) i gostovanje još nekih internacionalnih imena (koja su još u tajnosti) ovaj festival na čak tri bine – outdoor stage, acoustic stage i indoor stage – donosi fenomenalnu količinu bluesa i srodnih mu stilova.

Na main open air stageu glavna zvijezda biti će vrhunska američka pjevačica Candye Kane. Ova korpulentna i markantna blues diva veličanstvenog glasa ima iza sebe uzbudljiv život i sjajnu karijeru. Njen najnoviji studijski album „Superhero“ i nominacija u tri kategorije na 2010 National blues foundation nagradama  – BB King Entertainer of the Year, Best Blues Contemporary CD and Best Contemporary Blues Female (najveća nagrada za blues izvođače) postavljaju Candye u sam vrh blues scene u Americi. Nakon što je preboljela rak i nastavila sa bluesom ova dama samo potvrđuje da ju nikakvi životni problemi ne mogu odvratiti od njene glazbe. Zagreb International Blues Festival je dovodi po prvi puta u Hrvatsku gdje će na open air stageu odsvirati koncert sa svojim bandom.

Odrasla u disfunkcionalnoj obitelji već kao teenagerica je postala majka, a ubrzo nakon toga i pin up djevojka sa naslovnih strana, pa punk rock, hillbilly, blues anarhistica i to sve prije nego je napunila 21 godinu (u Americi je to granica punoljetnosti). Danas, nakon 20-tak godina na sceni, iza nje je 10 albuma na čak 6 diskografskih kuća, milioni kilometara širom svijeta, bezbroj nagrada i status jedne od najboljih i najzabavnijih blues pjevačica. Zavirite kako zvuči i izgleda uživo na slijedećem linku:

http://www.youtube.com/watch?v=hx3X-vGOkQ0&feature=related

Ček dis aut