Glazbeni program HUMAN RIGHTS FILM Festivala

U skladu s okosnicom festivala, svi će posjetitelji moći uživati u različitim kombinacijama glazbenih žanrova uz fokus na romsku glazbu. Već u ponedjeljak, 10. prosinca u klubu Močvara svirat će Kálmán Balogh & Gipsy Cimbalom Band uz posebnog gosta, Lajka Felixa. Na samom kraju Human Rights Film Festivala, u petak, 14. prosinca u klubu Močvara održat će se koncerta Tonija Kitanovskog & Cherkezi Orchestre – riječ je o jedinstvenoj fuziji gipsy groove-a i suptilnog jazza. Veći info je ispod.

Upad na koncerte je besplatan!

PONEDJELJAK 10.12. • VRATA 21:00 POČETAK 22:30
HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL PREDSTAVLJA:
KÁLMÁN BALOGH & GIPSY CIMBALOM BAND (Mađarska)
+ GOST: LAJKO FÉLIX (Srbija)

upad: 0 KN

Deseto po redu izdanje Human Rights Film Festivala donosi nam dvije glazbene poslastice – dva izuzetna koncerta romske glazbe. Na Međunarodni dan ljudskih prava 10.12. nastupaju Kálmán Balogh & Gipsy Cimbalom Band (Mađarska) s gostom Lajkom Félixom (Srbija), a na zatvaranju festivala 14.12. Toni Kitanovski i Cherkezi Orchestra.

Kálmána Balogha zovu još i Bog cimbala. Ovaj mađarski glazbenik romskog porijekla, akademski je obrazovan i jednako sjajno barata klasikom, kao i kafanskim ‘ciganskim’ repertoarom. Zapažene role odsvirao je i s klasičarskim Philadelphia orkestrom, Oregonskom simfonijom ili Bruklinskom filharmonijom na turnejama po sjevernoj Americi, kao i s vrsnim istočnoeuropskim muzičarima kao što su Muzsikas, Peter Ralchev, Ivo Papasov i Iva Bittová. Sa svojim matičnim Gipsy Cimbalom Bandom dolazi i u Močvaru provesti vas kroz svježe zvukove specifičnog mađarskog romskog zvuka. Postava uključuje cimbal, dvije violine, bass, gitaru i trubu.

Ali da doživljaj bude potpun na pozornici će mu se po prvi put u Hrvatskoj pridružiti nevjerojatni subotički violinist Lajko Félix, čovjek stroj, glazbenik neobuzdane energije i suludog osjećaja za muziku, posebno zvukove Panonske ravnice. Iako je poznatiji kao ‘onaj koji je upotpunio neke od najboljih pjesama Boban Marković Orkestra’, Felix je na pozornici furiozna mašina koja sve ostavlja bez daha. Dva meštra odjednom na istoj pozornici.

PETAK 14.12. • VRATA 21:00 POČETAK 22:30
HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL PREDSTAVLJA:
TONI KITANOVSKI & CHERKEZI ORCHESTRA (Makedonija)

upad: 0 KN

Na samom kraju Human Rights Film Festivala održat će se koncert Tonija Kitanovskog & Cherkezi Orchestra. Kad na jedno mjesto stavite akademskog jazz gitaristu sa završenim Berklee Collegeom i tipičan mahalaški trubački groove, dobijete jedan od najzanimljivijih World Music fussiona današnjice. Toni Kitanovski i Cherkezi Orchestra zajedno sviraju šest godina i isto toliko neumorno istražuju ritam clave i sve njegove brojne varijacije. Ritam koji je nastao u Africi, proširio se na SAD i Srednji Istok pa se tako upleo i u ono što balkansku romsku muziku čini tako neodoljivom. Cherkez Rashid samouki je trubač koji posljednjih godina oko sebe okuplja najbolje romske trubače Makedonije koje poznaju i izvan granica zemlje. Trenutnu postavu benda čine najbolji od najboljih. A dovoljno je vjerovati Toniju kada tvrdi da se nije vratio u LA nastaviti plodnu karijeru jazz glazbenika samo zbog Cherkeza.

+ DJ SERO (Fešta Balkanika/Ruke i noge u zrak)
Skoro pa tradicionalni DJ Human Rights Film Festivala, DJ Sero, pokazuje kako se najbolje štite ljudska prava. Tako da se dobro isterevenčite, super zabavite i širite nevjerojatnu količinu ljubavi svuda oko vas. Dan kada nikakve recesije, nedaće i potresi nisu bitni. Pa čak ni to je li vam dijete napisalo zadaću ili partner ima drugog/drugu. Lijepo dođite na koncert jedne od najzanimljivijih world music kombinacija, pa onda pocupkujte uz Ethno Raspizdoto, sve do fajronta… A, ljubav, uvijek može trajati i kad se vrata kluba zatvore.

Ček dis aut