Park Orsula Music Festival 2013. predstavlja The Tiger Lillies i Izae

TheTigerLillies2Nakon dva zagrebačka koncerta, miljenici hrvatske publike, grupa The Tiger Lillies u četvrtak, 11. srpnja nastupa u Dubrovniku i to na jedinstvenoj pozornici Parka Orsule. Koncert će se održati u sklopu Park Orsula Music Festivala, glazbenog programa koji od sredine lipnja do kraja kolovoza Dubrovčanima i njihovim gostima nudi 19 koncerata različitih glazbenih žanrova (Vlatko Stefanovski Trio, Goribor, Dječaci, Vlada Divljan & Ljetno Kino, Alex Barck of Jazzanova, Teofilovići i Miroslav Tadić…). Ulaznice za koncert će iznositi 80 kuna za članove/registrirane prijatelje udruge Ambient Croatia koja organizira cijeli festival, odnosno 100 kuna za sve ostale posjetitelje.

Park Orsula je jedinstvena lokacija smještena neposredno ispod vidikovca s kojeg se pruža najprepoznatljiviji pogled na Dubrovnik.

Linkovi za više informacija o Parku Orsuli:
Virtualna šetnja: http://www.dubrovnik360.com/park-orsula/
Cijeli ovogodišnji program Park Orsula Music Festivala: http://www.parkorsula.du-hr.net/2013/02/25/program-mgf-2013/
O projektu: http://www.parkorsula.du-hr.net/category/projekt/
Povijest Orsule: http://www.parkorsula.du-hr.net/category/povijest/

Info o izvođačima:

THE TIGER LILLIES

Najveće glazbeno ime ovogodišnjeg Park Orsula Music Festivala svakako su britanski The Tiger Lillies. Osnovani 1989. od strane kantautora Martyna Jacquesa, ovaj tročlani bend svojih avangardnim pristupom osvaja publiku diljem svijeta.

Mračni svijet grupe The Tiger Lillies, ispunjen je blasfemijom, prostitucijom i raznim zvjerstvima. To je svijet kakav nas i inače okružuje, ali o kojem se rijetki usuđuju progovoriti a samo je nekolicina od njega uspjela stvoriti originalan umjetnički izraz kakav je onaj grupe The Tiger Lillies. Idejni začetnik grupe Martyn Jaques njihov rad svojevremeno etiketirao kao ‘brechtovski punk cabaret’, a koji objedinjuje brojne raznolike glazbene izraze poput gypsy swinga, ruskog i grčkog folka, talijanske opere, francuske šansone, ranog bluesa, flamenca i, naravno, berlinskog cabareta tridesetih. Ovaj je iznimno nadareni multiinstrumentalist svoje dvadesete proživio u stančiću smještenom iznad bordela u londonskom Sohou, pa mu dinamičan život koji se odvijao podno njegova prozora postaje inspiracijom koju će poslije pretvoriti u vlastitu umjetnost. Njegov glas, inspiriran i školovan u opernom kastrato stilu, postaje zaštitnim mu znakom, a osim harmonike s kojom je priča o The Tiger Lillies i krenula, ubrzo počinje svirati i klavir, gitaru te ukulele, da bi ovu glazbenu priču i više nego uspješno upotpunili kontrabasist i solist na glazbenoj pili Adrian Stout te bubnjar i udaraljkaš Adrian Huge, kojeg je oduševljeni David Byrne jednom prilikom opisao kao Jamesa Joycea za bubnjevima.

IZAE

“Snimamo muziku. U boji. Nismo bend, mada je katkad dosta ljudi u priči. Uživo nas nema”. Tako sebe opisuje Izae, ne samo jednom nazvani ‘najbolje čuvanom dubrovačkom glazbenom tajnom’. Ova grupa je od 2006. godine snimila pet albuma, a u istom vremenskom razdoblju zabilježila vjerojatno isti broj nastupa. Ili tek poneki više. Ili možda i pokoji manje. Nastupi ansambla Izae su toliko rijetki, a ovaj će se dogoditi u sklopu promocije njihovog novog albuma “Fragmentirani monokl gospodina Volframa”. Teško je nekom putniku-namjerniku opisati što bi mogao doživjeti od Izae na ovom nastupu, a nekakvi uobičajeni nazivi koji se veću uz njih su freak-folk, cabaret, eksperimentalna glazba, psihodelija. Mogli bi reći i šansona ili trubadurstvo, ali sigurno je da će nam Jadranka, Adem i Dejan, koji posljednjih godina čine nukleus ansambla, zajedno sa svojim gostima priuštiti nezaboravno glazbeno putovanje.

Ček dis aut