Predstavljamo pobjednika ovogodišnjeg Bassmastera – Dejan Zec

bassmaster-dejan-zec

Ovogodišnji Bassmaster2011, održan u sklopu prvog Zagreb Guitar Showa, mladom je basisti iz Novog Sada, Dejanu Zecu, donio pobjedu i prekrasan JanAid Guitars bas kojega je specijalno za ovo natjecanje izradio španjolski graditelj Javier Lopez. Uz gitaru Dejan je dobio i specijalno izrađen Bassmaster remen koji mu je dodijelio Guitarstraps.it.

Da bismo vas pobliže upoznali sa ovogodišnjim pobjednikom zamolili smo Dejana da nam odgovori na par pitanja.

And the winner is….Dejan Zec!

Mixer: Dejane predstavi se ukratko čitaocima MIXER-a.

DZ: Za početak veliki pozdrav svim čitaocima ovog portala.

Ukratko, moje ime je, kao što pretpostavljam već znate, Dejan Zec. Imam 19 godina. . Za sada mlad i perspektivan muzičar iz Novog Sada i samo se nadam da neću u budućnosti ostati samo perspektivan.

Moje ozbiljnije bavljenje muzikom počelo je pre 4 godine, kada sam i prvi puta uzeo bas gitaru u ruke, ali muzika je sastavni deo mog života još od malih nogu i moja životna okupacija. U mojoj kratkoj istoriji imao sam priliku da nastupam sa mnogim bendovima različitih muzičkih žanrova, a takodje nastupao sam na mnogim festivalima i događajima. Jedan od značajnijih je ovogodišnji Beogradski beerfest, gde je po proceni tog dana bilo oko 150000 ljudi. Trenutno radim na nekim svojim kompozicijama, pa ko zna, možda i bude neki album u bliskoj budućnosti. Videćemo….

imageMixer: Potegnuo si čak iz Novog Sada na ovo natjecanje. Kako je došlo do odluke da se prijaviš?

DZ: Slučajno sam još prošle godine na MIXER-u čitao o prvom Bassmasteru i od tada sam čekao priliku da se prijavim. Prijavio sam se iz razloga što sam to video kao ličnu reklamu i kao priliku da steknem neko novo, sasvim drugačije iskustvo, naučim nešto novo i da upoznam vrhunske muzičare kao sto su Vincenzo Maurogiovanni, Goran Delač, Zvonimir Bučević… To je bio glavni razlog što sam potegao čak iz Novog Sada. Svakako mi nije bio cilj da se takmičim jer muzika za mene nije takmičenje.

Mixer: Reci nam nešto o svojim počecima bavljenja bas gitarom.

DZ: Kao što sam već rekao ranije bas gitaru sam prvi put u ruke uzeo pre oko 4 godine. Napomenuo bih da sam pre toga svirao gitaru nekoliko godina. Kao što je neko rekao: “Skoro svi basisti su propali gitaristi.”

Kako je došlo do toga da predjem na bas? Jednog dana otac mi je rekao: “ Vidiš da sad svi hoće da sviraju gitaru, gitarista ima koliko hoćes… Što ti lepo ne ostaviš gitaru i kreneš da sviraš bas, manja ti je konkurencija?” I tako sam poslušao njegov savet, i drago mi je da jesam jer da nisam sad mi ne bi pričali o pobedi na Bassmasteru.

imageNa početku sam učio sam da sviram, a posle oko dve godine samostalnog učenja išao sam na časove kod jednog od najboljih basista na ovim prostorima, Vladimira Samardžića. Koga pozdravljam ovom prilikom. Samo još da napomenem da je uzora bilo stvarno mnogo, ne bih mogao da ih nabrojim sve. Smatram da uzore kao i inspiraciju ne treba tražiti samo u muzici, već u svemu što nas okružuje.

Mixer: Kakav je bio osjećaj pobijediti na Bassmasteru?

DZ: Pošto nikad ranije nisam imao priliku da učestvujem na nekom sličnom dogadjaju, nastupanje na Bassmasteru samo po sebi je bilo jedno super iskustvo. I još pored toga pobediti i osvojiti bas kao što je JanAid… Stvarno neverovatan osećaj. Sve pohvale za organizaciju Bassmastera i Zagreb Guitar Show-a. To je ono što je trebalo muzičarima, pogotovo na ovim prostorima, prava prilika da pokažeš svoje talente i umeće. Voleo bih kada bi bilo više ljudi kao što ste vi pa da imamo više ovakvih događaja.

imageMixer: A pobjednički bas? Kako mu je u Novom Sadu?

DZ: Nije mu lako, pošto ga ne puštam iz ruku. Bas je neverovatan u svakom pogledu, svaka čast Javieru Lopezu na ovom vrhunskom radu. Zahvaljujem mu se još jednom. čuvaću ga do kraja života sigurno, i biće velika inspiracija u mom daljem radu. Preporučio bih svim basistima koji imaju mogućnosti da kupe instrument kao što je JanAid Bas da to obavezno urade, jer kupnjom ne dobijaju samo instrument vec i umetničko delo.

Mixer: Što dalje? Imaš li kakvih planova za glazbeno usavršavanje?

DZ: Nastaviću da radim ono što sam radio i pre Bassmaster-a. Da učim i da sviram što je više moguće i uvek će tako biti jer je nemoguće sve naučiti, uvek postoji nešto novo što treba savladati i usavršiti.

Što se tiče muzičkih akademija, jedina mogućnost je studiranje na nekoj stranoj akademiji, ali za to su male šanse, jednostavno zbog finansijske situacije. Naravno, ako se ukaže neka prilika sigurno ću je iskoristiti. Planiram da se bavim muzikom i u budućnosti. Trenutno radim na svojim kompozicijama.Videćemo šta me čeka dalje. Nece biti lako sigurno, ali trudiću se. Vidimo se sledeće godina na drugom Zagreb Guitar Show-u pa ću vam reći kako se stvari razvijaju.

Dejano želimo da i dalje nastavi živjeti glazbu i još jednom mu čestitamo na pobjedi.