Savak otvara nastup Mike Watta u Močvari

savak

Kao što smo ovo proljeće najavili Mike Watt i njegov Il Sogno del Marinaio dolaze nam u Močvaru 19. listopada, a ovom prilikom na stageu pridružit će mu se i američki Savak, koji će otvoriti nastup ovoj ikoni američkog nezavisnog rocka osamdesetih.

Svirajući s Minutemen, a kasnije i s fIREHOSE, Watt je tada novom i nezavisnom punk rocku otvorio put u mainstream i tako neposredno omogućio indie rock revoluciju u devedesetima koja traje i danas. Što su i kako su Watt i njegovi prijatelji radili osamdesetih godina u Americi, najbolje je opisao Michael Azerrad u višestruko citiranoj knjizi “Our Band Could Be Your Life”, portretirajući Minutemen, Black Flag, Mission of Burma, Minor Threat, Hüsker Dü, The Replacements, Sonic Youth, Dinosaur Jr. i druge, danas kultne heroje toga vremena.

Prije dvije godine imali smo zadovoljstvo po prvi put ugostiti Mike Watta u Močvari. Na turneji sa svojim The Missingmen, Watt je na jednom od najboljih koncerata te sezone promovirao tada posljednji solo album “Hyphenated-man”, ploču posvećenu Hieronymusu Boschu, a glazbeno na tragu ranih Minutemena. Ovaj put, Watt nam dolazi u drugoj postavi, promovirajući svoj novi bend/projekt Il Sogno del Marinaio s kojim je objavio već dva albuma – “La Busta Gialla” iz 2013. i “Canto Secondo” iz 2014. godine.

Najnovija i najsvježija porcija punk rocka u vidu predgrupe u Močvaru dolazi iz New Yorka i odaziva se na ime SAVAK. Osnovani u Brooklynu 2015. godine, SAVAK su direktni nastavak garage punk benda Obits koji je nakon tri albuma za Sub Pop odlučio staviti ključ u bravu. Kombinacijom 60’s psihodelije, pub rocka i ranog US hardcore zvuka spajaju nevidljivu liniju između bendova poput Buzzcocks, Ventures, Television, Funkadelic, MDC i The 101ers.

Bend čine veterani američke indie scene – gitaristi Sohrab Habibion (Obits, Edsel) i Michael Jaworski (The Cops), basist James Canty (Ted Leo and the Pharmacists, The Make-Up, The Nation Of Ulysses) te bubnjar Matt Schulz (Enon, Holy Fuck). Kako će Matt tijekom listopada biti na turneji s Holy Fuck, kao bubnjar sa SAVAK u Zagreb dolazi naš stari znanac – Alexis Fleisig (Girls Against Boys, Soulside, Obits).

Početkom ljeta ove godine, SAVAK su za NY label Comedy Minus One objavili debitantski album “Best of Luck in Future Endeavors”. Uz pristojnu ocjenu 4/5 recenzent britanskog magazine MOJO za album kaže: “Superior twin-guitar slash action. Adding Saints-worthy brass on standout Early Western Traders boosts the prevailing Wipers – do – Joe Jackson aura.” Deset pjesama koje u najširem spektru spajaju pop melodije, reverb, psych i punk stav benda čiji su članovi odrastali u Washington DC-u u zlatnim godinama Dischord Records, mogle bi postati vaš omiljeni album koga još niste čuli. Internet servisi nude vam priliku učiniti to besplatno, a za protuvrijednost koncertne ulaznice, bit ćete u prilici svjedočiti jednom od najboljih nastupa u Močvarinoj jesenjoj koncertnoj sezoni.

Upad u pretprodaji: 60 KN, na dan događanja na blagajni kluba: 75 KN. Ulaznice u pretprodaji potražite na sljedećim lokacijama: Klub Močvara, Trnjanski nasip bb; Dirty Old Shop, Tratinska 18; Rockmark, Berislavićeva 13. Online prodaja: Dirty Old Shop, Rockmark.