3. Avantgarde Jazz Festival: John Pizzarelli Quartet u Rovinju

On pjeva, improvizira bez riječi uz vlastite gitarske bop rifove, nježno prebire intimne balade, predvodi sastave kroz energične koračnice. John Pizzarelli jednostavno je presvestran da se ograniči na jedan stil, a njegov je talent bezgraničan. Time Magazine

Nastup John Pizzarelli Quarteta održat će se u petak, 12. srpnja u bivšem prostoru Tvornice duhana u Rovinju s početkom u 21.30 sati. Johna Pizzarellija Los Angeles Times je nazvao ludo kreativnim, a Toronto Star gitarističkim genijem. To su tek neki od hvalospjeva uglednih svjetskih tiskovina upućeni čuvenom američkom jazz gitaristu i pjevaču koji se, s pedeset i tri godine koliko danas ima, može pohvaliti i više nego uspješnom karijerom, četrdesetak objavljenih albuma, samostalnih ili u suradnji s drugim izvođačima, i mnogobrojnim nastupima diljem svijeta.

Njegova glazba odiše optimizmom, vedrinom i pozitivnim vibracijama. Zahvaljujući tim karakteristikama Pizzarelli uvijek stvara dobro raspoloženje na pozornici, ali i među slušateljima. No, njegove izvedbe karakterizira i iznimna muzikalnost, smisao za dramatiku, komunikativnost, spontanost, čvrsto swinganje i nepredvidivost. Zbog tih vještina postao je sjajan zabavljač, ali je svakako i vješt instrumentalist koji svira gitaru sa sedam žica što mu donosi veće mogućnosti u dubljem registru. Sin poznatog gitarista Buckyja, koji je svirao s legendama jazza poput Bennyja Goodmana i drugih, John Pizzarelli je odrastao u glazbeničkom okružju slušajući nastupe i probe svojeg oca i njegovih prijatelja. Upravo zbog toga glazbom se počeo baviti još kao dijete. Kao šestogodišnjak je počeo svirati bendžo, a ubrzo i gitaru, upuštajući se u izvedbe tradicionalne glazbe. U tinejdžerskim godinama krenuo je u istraživanje svijeta jazza, u koji ga je uveo otac, legendarni jazz gitarist Bucky Pizzarelli. Istodobno je istraživao glazbu drugih žanrova, a posebice je bio fasciniran pločama Beatlesa. Nadahnjivao se i glazbom Nat King Colea kojem je, kao i Franku Sinatri, posvetio neke od svojih albuma.

Suradnik slavnih glazbenika poput Georgea Shearinga, Rosemary Clooney, Buddyja DeFranca, Natalie Cole, Johnnyja Friga i drugih, John Pizzarelli u svoju glazbu unosi iskustvo što ga je stjecao nastupajući i snimajući s brojnim legendarnim jazzistima koji su utjecali na njegov glazbeni pristup. Osim njegova oca to su, među ostalima, bili Benny Goodman, Dave Brubeck, Zoot Sims i Clark Terry.

Poznat kao izvođač mainstream jazza, interpret najpoznatijih djela ranoga jazza, objedinjenih pod nazivom Great American Songbook, primjerice Richarda Rodgersa, Georgea Gershwina ili Dukea Ellingtona, ali i vlastitih djela, John Pizzarelli obožava izvoditi  i bossa nova standarde, posebice djela Antonia Carlosa Jobima, kao i obrade djela stilski različitih autora poput Johna Lennona i Johna McCartneyja, Jimmyja McHugha, Jamesa Taylora, Johnnyja Mandela, Neila Younga i Briana Wilsona.

Nakon koncerta John Pizzarelli Quarteta, druženje s glazbenicima nastavlja se u intimnijoj atmosferi konobe Kantinon na samoj gradskoj rivi.

ULAZNICE:
Ulaznice za koncert i after party mogu se kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Lone, Eden, Park i Adriatic te na svim prodajnim mjestima sustava Eventim i putem online sustava www.eventim.hr. Cijena ulaznice je 30 kn za stajanje i 150 kn za sjedenje & after party*.

*Cijena ulaznice uključuje ulaz na koncert te afterparty uz finger food i piće u rovinjskoj konobi Kantinon, gdje se nakon koncerta nastavlja druženje s glazbenicima u intimnijoj atmosferi. Ova rovinjska konoba nedavno je u svoju ponudu uvela potpuno novi koncept tradicionalne rovinjske kuhinje, koju su kreirali proslavljeni chef hotela Monte Mulini Tomislav Gretić i poznati hrvatski sommelier Emil Perdec. Tijekom after partyja u konobi će se moći kušati razni specijaliteti inspirirani rovinjskom ribarskom tradicijom, pripremljeni isključivo od lokalnih, svježih namirnica, dok će se od pića nuditi najbolja istarska vina, rakije, grape i pivo čije posluživanje nosi dozu originalnosti za Rovinj – poslužuje se u krigli od litre.

Dodatne informacije o Avantgarde Jazz Festivalu potražite na:
www.avantgardejazzfestival.com

Ček dis aut