Davor HRVOJ – JAZZ VIBRATIONS

imageU novoj knjizi Davora Hrvoja, Jazz Vibrations, otkrijte kako je Thelonious Monk dobio prezime Monk, saznajte iz prve ruke više o veličini legendarnog vibrafonista Garyja Burtona i provjerite  zašto  Sonny Rollins tvrdi da je jazz uzvišena umjetnička forma, ali i odraz prirode!

No to nije sve – Toshiko Akiyoshi, Monty Alexander, Terence Blanchard, Randy Brecker, Dee Dee Bridgewater, Regina Carter, Billy Cobham, Kurt Elling, Jim Hall, Roy Hargrove, Dave Holland, Lee Konitz, Wynton Marsalis, Nicholas Payton, Dianne Reeves, Sonny Rollins i Gonzalo Rubalcaba,  još su su neki od šezdesetak  jazz glazbenika s  kojima je autor Davor Hrvoj imao čast raditi intervjue i objaviti ih u knjizi “Jazz Vibrations”.

Knjiga je nastavak uspješnog izdanja objavljenog krajem prošle godine “Jazz Connections”. Urednik izdanja je Branko Komljenović, a knjigu baš kao i prošlu izdaje Menart. U knjizi su uz zanimljive razgovore objavljene i fotografije koje je Davor Hrvoj snimio na koncertima jazz glazbenika kojej je intervjuirao.

Autor knjige  Davor Hrvoj poznati je novinar , poznavatelj glazbe i zaljubljenik u jazz glazbu,  stoga njegovi intervjui  obiluju zanimljivim informacijama i  anegdotama.

Svaki, baš svaki od razgovora s velikim majstorima u ovoj knjizi donosi neprocjenjivo korisne misli koje osvjetljuju ne samo stil glazbenika s kojim se razgovara, nego i mnogo šire stilsko okružje, nerijetko se munjevito vraćajući samim korijenima stila da bi odmah u sljedećoj rečenici otvorio pitanje za budućnost i predložio nekoliko rješenja kojima se sadašnjost može usmjeriti. Zazor glazbenika koji se boje društva onih koji ne poznaju ljestvice niti su položili solfeggio polako nestaje, novinari postaju konceptualni glazbeni umjetnici, čineći nerijetko više od samih “radnih” glazbenika u sastavima, koji braneći vlastite glazbene utvrde ne stižu istodobno “s publikom surfati na valovima glazbe” kao što je naslovljen razgovor Davora s Eliane Elias. – istaknuo je u predgovoru knjige Saša Nestorović.

Posao koji radim za me je još uvijek zabava, hobi, igra, uživanje, a reakcije čitatelja ili slušatelja koji mi kažu da im je neki od mojih članaka, najčešće intervjua, pomogao u boljem razumijevanju glazbe i ljudi, otvorio nove spoznaje, pa čak i promijenio život, velik su poticaj i potvrda da se trud isplati. U tom poslu najviše volim raditi intervjue ili razgovarati s glazbenicima općenito jer je uglavnom riječ o divnim osobama s kojima lako pronalazim zajednički jezik. Neprestano učim o jazzu, a to mi najbolje uspijeva kroz razgovore s iskusnim glazbenicima – istaknuo je autor knjige Davor Hrvoj.

Ček dis aut