Jazz izdanja iz 2009. koje možda vrijedi čuti (3.dio)

piše: Dinko Prpić

U završnom dijelu trodijelnog prijedloga (kažu da virtualni mediji ne podnose duže forme) jazz nosača zvuka koji bi se – ako ne budete pažljivi – mogli uvući u vaše CD playere, i-podeove, i-phoneove ili bilo kakve reproduktore zvuka i tamo prouzročiti nepopravljivu štetu evo nam nekoliko veterana iz tisuću bitaka i jednog čovjeka u najboljim godinama.

Joe Zawinul, “75”

Posljednja postava Zawinul Syndicate-a bila je savršeni live stroj, koji je neumorno pulsirao na slojevima gitara i udaraljki, multikulturalni glazbeni spektakl kojem je gazda udisao dušu svojim genijalnim intervencijama na klavijaturama. Srećom, sačuvan je velik broj njihovih snimaka, tako da se objavljuju i poslije smrti leadera.Ovog puta pridružuje se i jedan stari prijatelj, glavom i bradom Wayne Shorter da bi s bandom izveo ni manje ni više nego In A Silent Way. Pretpostavljam da su to u tom trenutku bila jedina dva čovjeka kojima bi i uvijek mrzovoljni Miles iz groba dopustio da rade sličnu stvar. Ubrzo mu se dobri stari Josef Erich – uz pokaliforniziranog Schwarzeneggera najveće austrijsko nacionalno blago – pridružio u nebeskom jammingu.

Chris Potter’s Underground,“Ultrahang“

Jedan kritičar opisuje Potterovu grupu Underground kao :..“Na momente neodoljiv električni funky jazz band with a big twist….“ E, o tom twistu se ovdje radi. U ovoj je glazbi sve stalno u pokretu, ludi funk groove-ovi se isprepliću sa obradama Dylana, a da ništa ne zvuči isforsirano i samo sebi svrhom. Glavni je razlog – osim sjajnog saksofoniste – fenomenalna ritam sekcija, uz koju vam se čini da bi mogli i uz ovakvu muziku svaki čas zaplesati. Pošto se ipak radi o big twistu, bolje nemojte.

The Stanley Clarke Trio with Hiromi & Lenny White, „Jazz in the Garden“

Kad se vide imena Stanley Clarke-a i Lenny White-a prva je pomisao baražna vatra fusiona.

I stvarno, Stanley i Lenny (nije Roko Ukić, ali ima veze!) bi bez problema mogli napisati knjigu Who Is Who In Fusion and Jazz Rock prisjećajući se samo ljudi s kojima su svirali u karijerama za koje se obično kaže da su duge i plodne.Ovog puta međutim mijenjaju fah – Clarke ne svira električni bas i atmosfera je generalno potpuno drugačija. Međutim, majstori to uvijek ostaju u bilo kojem kontekstu, a vrlo emocionalna izvedba još jednog japanskog minijaturnog pijanističkog dragulja, Hiromi Uehare, pristaje im poput rukavice.

Ček dis aut