Ratko Zjača: ‘Now & Then – A Portrait’

zjaca_now_and_then_a_portrait_600Piše: Dinko Husadžić Sansky

Kada neki naš nogometni klub upadne u Ligu prvaka, radujemo se tom događaju i mi koji baš i ne pratimo nogomet. Cijela nacija nekako živi s time i to je dobro za nogomet. Zabije li neki gol ili osvoji kakav bod – eto sreće!

Ratko Zjača godinama već igra Jazz Ligu prvaka, majstorski zabija «golove» i osvaja jazz bodove kao rijetko koji našijenac u dalekom svijetu….to neki pozdravljaju, neki ignoriraju, nekima je svejedno…ali popis glazbenika s kojima surađuje tijekom niza godina, a i na ovom kompilacijskom CD-u koji je i presjek jedne impresivne glazbene karijere, govori kako on nije samo uspješan sudionik te Jazz Lige, već vrlo često i pobjednik. To je činjenica koja se ne može ignorirati, zadnji nastupi po Hrvatskoj to potvrđuju, a u ožujku 2012. konačno i tamo gdje Ratko spada – u Lisinskom, s quartetom u kojemu je i karizmatični talijanski harmonikaš Simone Zanchini koji me je svojom izvedbom ostavio bez teksta na pred koji mjesec održanom koncertu u Varaždinu.

Njemačka diskografska kuća In+Out Records redovito objavljuje Zjaču, a i naš Aquarius Records pokazuje izvrstan sluh za ovog sjajnog jazz veleposlanika naše zemlje i gitarističkog Majstora.

Album može biti i dobar uvod u Zjaču, za one koji ga manje poznaju, ali nama koji već duže pratimo njegov autorski rad, ovo je točka na i jedne vrlo dojmljive glazbene ličnosti, i naravno, tek zaokruživanje jednog razdoblja rada Ratka Zjače.

Rođen u Zagrebu, Ratko Zjača je kao mladić privučen zvukom Jimija Hendrixa, ali i J.S.Bacha i L. Beethovena. Studirao je u Nizozemskoj, i to na Konzervatoriju u Rotterdamu. Pohađao je majstorska predavanja poznatih gitarista, primjerice Joea Passa, Jima Halla, Pata Methenyja, Mikea Sterna, Boba Brookmeyera i Johna Abercrombiea.

U Sloveniji, Nizozemskoj, Japanu, Francuskoj, Hrvatskoj i Sjedinjenim Američkim Državama drži majstorska predavanja iz sviranja gitare i gitare bez pragova. Nakon završetka studija na Konzervatoriju u Rotterdamu, gdje je studirao jazz gitaru, kompoziciju i indijsku klasičnu glazbu – studirao je i na University School of Music u New Yorku.

Između ostalih svirao je i snimao s Garyjem Peacockom, Reggiem Workmanom, Alom Fosterom, Ronom Carterom, Jimmyjem Cobbom, Johnom Patituccijem, Miroslavom Vitousom, Steveom Gaddom… Travnja 2000. godine, Ratko Zjača je snimio CD «A Day in Manhattan» u New Yorku sa zvijezdama jazza Reginaldom Reggieom Workmanom i Alom Fosterom, 2004. CD «Shades of Spirit», sa Stanislavom Mitrovićem, 2006. «Crossing the Border» u New Yorku s Johnom Patitucciem i Alom Fosterom, te «Continental Talk» u New Yorku 2008. sa Johnom Patitucciem, Steveom Gaddom i Randyjem Breckerom. Album «The Way We Talk» iz 2010. godine je nastao u neobičnoj suradnji s velikim talijanskim harmonikašem Simoneom Zanchinijem, uz raskošnu ritam sekciju makedonskog kontrabasista Martina Gjakonovskog i američkog bubnjara Adama Nussbauma.

Iako na albumu o kojemu danas govorimo nisu zastupljene skladbe sa svih 6 Ratkovih samostalnih projekata, čini se da je izbor više nego dostatan za prilično fin uvid u karijeru. Ovdje su snimke ostvarene u Europi i SAD-u, s glazbenicima i skladbama iz zadnjih desetak godina, u različitim kombinacijama od dua i trija, do kvarteta i kvinteta. Zastupljene su skladbe s albuma «A Day in Manhattan«, »Continental Talk«, »Crossing The Border« i »The Way We Talk« te dvije skladbe prvi puta objavljene – «Then and Now» i «Katarina».

Ratko iskreno i bez kompromisa prezentira svoju glazbu, ona nije laka za slušanje i zahtijeva angažman svih čula, nema tu površnosti, samo iskrenost potpomognuta fantastičnim umijećem sviranja i skladanja prilagođenog svakom od uglednih suradnika. To je dobro, time se ostvaruje osjećaj cjeline i uigranosti, skladbe nisu tek poligon za fraziranja i nadmetanja, one jesu prožete duhom slavnih suradnika, ali ipak, najvažnije, one su Ratkove i to se itekako osjeti. Tu hrabrost Ratkovu osjetimo i čujemo, ulaganja u takav stil sada daju finu dividendu.

Ovaj album vrijedi imati u kolekciji, a koncertu u ožujku, kada će Ratko Zjača upravo sa ZZ Quartetom nastupiti u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog na četvrtom ovosezonskom koncertu ciklusa Jazz.hr, vrijedi nazočiti.

Ček dis aut