Violine Slavka Domitrovića i gipsy swing u Siscia Jazz Clubu

gipsy-swing

Piše: Dinko H. Sansky

Utorak (13. XII.) je malo nezgodan dan za jazz club, ali i ovaj put je u Siscia Jazz Clubu bilo odlično i poprilično krcato glazboljupcima.

Damir Kukuruzović predstavio je izniman rad Slavka Domitrovića, graditelja violina (http://www.violine-domitrovic.com/).

Majstor je to osebujna pogleda na glazbu i zvuk glazbala koji proizvodi. To je potvrdio i Bruno Urlić, violinist i član Damirova kvarteta, svirajući na Domitrovićevoj verziji Guarnerija.

domitrovicOpisujući dojmove i samo glazbalo, njegovu podatnost, timbar, osjećaj svirke, uigravanje i usviravanje predivnog «stroja», Bruno nije štedio komplimente Majstoru iz Siska, a Damir Kukuruzović je govorio o Slavkovim glazbalima kao o hrvatskom brandu.

Spoj odličnih glazbala, violine praćene gipsy swing gitarama Damirova kvarteta i samozatajnim nastupom Majstora Domitrovića koji je progovorio o svojem radu, dali su nam još jednu pametno potrošenu večer u Klubu.

Iako su Slavkova glazbala rađena u prvom redu za klasičnu glazbu, čini se da odlično funkcioniraju u gipsy swingu, mislim da Stephane Grappelli (znameniti Djangov suborac!) ne bi imao ništa protiv da je, u svoje vrijeme, mogao imati jedan ovakav primjerak glazbala s dušom i duhom velike graditeljske povijesti.

violine-domitrovicDomitrović svakako baštini ideje Stradivarija, Guarnerija i drugih majstora-graditelja, ali daje i svoj pečat glazbalima koje stvara. Ručni rad, pozornost svakom segmentu proizvodnje, sati i sati rada na svakom detalju…rezultat je tu, uživali smo u zvuku. Istina, kako mi reče Bruno Urlić, problem nove violine je i u usviranosti, često je potrebno poprilično vremena da sve sjedne na svoje, ali, očigledno, Brunin stil sviranja i violina Slavka Domitrovića objavili su ljubav na prvi pogled.

Gipsy swing standardi nizali su se, a poslije svega i odličan švedski stol koji je zaokružio cijelu glazbeno – graditeljsku i gurmansku priču. Ode moja dijeta u nepovrat, vratih se doma bogatiji za jedno savršeno glazbeno iskustvo i deblji kilogram-dva, spajajući delicije sa stola s tonovima Domitrovićevih glazbala.

Utorak je, kad bolje promislim, odličan dan za gipsy swing!

Ček dis aut