Skromni oproštaj od briljantnog glazbenog uma

prince

U današnje vrijeme pojam „genija“ se zloupotrebljava na svim razinama no glazbenik kojem ovim tekstom želimo izraziti počast bio je glazbeni genije u pravom smislu te riječi.

Vijest o njegovoj smrti zatekla je sve, i iskrene fanove i glazbeni svijet i one koji tek usput vezuju pojedine sretne ili tužne uspomene uz njegove glazbene uratke. Unatoč tome što je trenutno glavna stvar u brojnim medijima prebirati po detaljima ovog tragičnog događaja i prostituirati ih za par stotina klikova čitatelja više i unatoč tome što inače nismo skloni od gubitka praviti vijest, redakcija je odlučila tek tiho se oprostiti od ovog nadarenog glazbenika i izraziti zahvalnost na ogromnom doprinosu svijetu glazbe i inspiraciji za mnoge generacije.

princePrince nam u nasljeđe ostavlja 39 studijska albuma i stotine glazbenih hitova koje je napisao što za sebe, što za druge. U bogatoj karijeri dugoj 40 godina prodao je više od 100 milijuna primjeraka, a stotine neotkrivenih remek-djela još se skriva u njegovom osobnom studiju. Rođen 1958. godine u Minneapolisu, Prince se glazbom počeo baviti već sa sedam godina i često je spominjao kako su upravo koncerti velikih glazbenika poput Jamesa Browna potakli u njemu kao djetetu želju da stvara nešto tako uzvišeno kao što je glazba. Veselilo ga je što upravo generacije koje su odrasle uz njegovu glazbu sada dovode svoju djecu na njegove koncerte i uživao je što može biti inspiracija budućim generacijama. Bio je glazbenik koji je istinski znao cijeniti svoju publiku, nikad je ne doživljavati s visoka, o čemu svjedoči i činjenica da je svoje posljednje kocerte sa setovima od preko trideset pjesama naplaćivao tek 10$.

O njegovoj šarenoj ličnosti i veličini njegovog glazbenog opusa dalo bi se pisati stotine stranica no mi ćemo to pustiti sa strane. Njegova djela govore sama za sebe. Svaki će se ljubitelj njegovog lika i djela znati dostojanstveno oprostiti od ovog cijenjenog multiinstrumentalista i briljantnog glazbenog uma.

Snimka koja je nama ostala kao najbolja slika po kojoj ćemo pamtiti njegovu veličinu jest ova u kojoj je, kao najveći obožavatelj Beatlesa, bez premca na pozornici pomeo sve prisutne i odsvirao jednu od vrhunskih solaža. Uživajte u svakom akordu.