Tanhoferov ‘H-8…’, besplatna kinolektira za 92. rođendan kina Europa

“H-8…”

U petak, 7. travnja u 20:30 sati u sklopu programa Kinolektira koji donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije, u zagrebačkom kinu Europa prikazuje se jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova svih vremena, ‘H-8…’ (1958.) Nikole Tanhofera.

Projekcija se održava uoči 92. rođendana kina Europa koje je 8. travnja 1925. otvorilo vrata svim ljubiteljima filma. Ulaz na (pred)rođendansku projekciju je besplatan.

 Na redovni program Europe stigla su i dva nova naslova, humorna tinejdžerska drama „Golman“  i dobitnik motovunskog Propelera, irski film „Viva“!

„Golman“ je nagrađivani prvenac belgijskog redatelja Guillaumea Seneza o tinejdžerskoj trudnoći i burnom prijelazu iz adolescencije u odraslu dob. Poput većine zaljubljenih tinejdžera, Maxime i Mélanie ne mogu se zasititi jedno drugoga i misle da će zauvijek ostati zajedno. No kad Mélanie zatrudni, njihov svijet biva potresen. Maxine je rastrgan između sna o nogometnoj karijeri i neočekivane ideje da postane otac. Unatoč početnim sumnjama nagovara Mélanie da zadrži dijete. Njihove obitelji su protiv, međutim, odluka je pala – sa svojih petnaest godina, Maxime i Mélanie postat će roditelji.

“Viva”

„Viva“ Paddyja Breathnacha drama je o Jesusu, šminkeru grupe drag izvođača u Havani, koji sanja o tome da se i sam popne na scenu. Kad napokon dobije priliku, njegov otac Angel izađe iz publike i udari ga u lice. Dok se otac i sin bore s međusobnim nerazumijevanjem i suprotstavljenim očekivanjima, trudeći se ponovno postati obitelj, „Viva“ se pretvara u ljubavnu priču. Film je osvojio glavnu nagradu Propeler na ovogodišnjem Motovunskom filmskom festivalu 2016.

Nagrada ide filmu koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja, i želje za istinom. Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom. Zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima. Pun je života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom”, obrazložio je tom prigodom žiri svoju odluku.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina ili online.