Veličina je ipak važna?

Ovih se dana (9. studenog) slavilo ujedinjenje istočne i zapadne Njemačke, a sve se odvijalo uz prigodno podsjećanje na dan kada se rušenjem zida, što je razdvajao dvije države, njemački narod konačno nakon desetljeća razdvojenosti ponovo stopio u jednu cjelinu. Vrijeme koje je proteklo bilo je dugo i bolno, a u velikoj mjeri opterećeno utrkom ne samo u naoružanju, već i u potpunoj suprotnosti s militarizmom toga doba. Vjerojatno pretpostavljate, radi se o sportu i umjetnosti. Godinama su dvije suprotstavljene strane dokazivale jedna drugoj, u besmislenoj i ispraznoj nadmenosti da su jedna bolja, brža itd. od one druge.

fh_spreeseiteNa valu takvih promišljanja, nastalo je ono što se danas smatra najvećim postojećim tonskim studijem (ili kompleksom tonskih studija, ako baš želimo biti precizni), a koji svojom veličinom, kvalitetom i izgledom ostavlja bez daha svakog tko taj mastodont komunističke ere ugleda i vlastitim očima. Podatak o veličini možda vam neće pružiti pravu sliku, radi se naime o 100.000 m2 prostora, da dobro ste pročitali, sto tisuća, podjeljenih u četiri zgrade koje tvore jednu veliku cjelinu pod nazivom Funkhaus Berlin.O detaljima pogledajte na www.nalepastrasse.de, a svi su u funkciji i često su adresa i nekih od najvećih imena roc/pop produkcije (Sting, Black Eyed Peas, Portishead, A-ha, U2 …) kao i naravno klasičnih orkestara.

Zbog izvrsne akustike i precizne njemačke izrade, ovi su studiji u samom vrhu liste najboljih prostora za snimanje, pa stoga ne čudi da su termini prilično popunjeni. Cijena sata? No comment! Na njihovoj stranici možete vidjeti da osim studija imaju i 9 katova kongresnih sala, edit-room-ova, ureda, vježbaona itd.

Na drugi prostor koji vam preporučam da bacite pogled, čisto iz gušta je link  www.skysound.com koji je dom jednog od najcjenjenijih studija u SAD-u, uz već općepoznati Ocean Way u LA.

Za Hit Factory vas vodim na link www.thehitfactorycondo.com, pa pogledajte sami kako izgleda – nakon kompletnog preuređenja – želim vam dobru zabavu, i ne propustite kliknuti na The Legend opciju kad stignete na site. Poseban je gušt pogledati studio Avatar(www.avatarstudios.net/rooms/studio_a.html), zanima me koliko kubika drveta je tu utrošeno?

A sada malo preporuke za dobro slušanje, informacije koje redovno dobivam od svojih prijatelja iz studija izvan Hrvatske, a sve na temu da je veličina ipak važna…pogledajte veličinu ovog mikrofona: http://www.youtube.com/watch?v=AyCQq00VR3Q&feature=related kao i kvalitetu “sjedenja” istog u ruci…Svaki komentar je dobro došao, ali ga zadržite u intimi svoje sobe…

Za sve koji preferiraju vrhunsku produkciju, preporučam dobitnika Grammya za Best production i Best Album 2000, Steely Dan album Two Agains The Nature, a posebno izvrsnu funky-cu Cousin Dupree, koji je navodno zbog teksta bio zabranjen u nekim državama SAD-a. Producent Roger Nichols čije plugove ste sigurno legalno i vi isprobali… je na ovom albumu radio kao glavni (tzv. izvršni) snimatelj. S druge strane za slijedeći CD kažu da ima ponajbolje stopljen vokal sa ostatkom banda, barem prema mišljenju amričkih kolega poglavito u epicentru američke glazbene prozvodnje – Nashvilleu – pa poslušajte i vi: Trace Atkins album “X” iz 2008. Možda je karakteristika glasa uvjetovana i njegovim više nego burnim životom – za info pogledajte na wikipediji o njemu, u poglavlju “Injuries”…momak je zaista upoznao život.

Malo o novim tehnologijama.

Jedan od boljih plugova u posljednje vrijeme između mnogih je i DSM – Dynamic Spectrum Mapper,  a o detaljima na adresi www.proaudiodsp.com. Autor Paul Frindle vrhunski majstor zanata već 35 godina u vrhu biznisa, poznat po radu u SSL-u, a kasnije i u Sony-u na projektu OXF-R3 mix pulta, što je više nego dobra preporuka za ovaj vrhunski komad software-a. Isprobajte!

I za kraj….. Dobio sam neke povratne informacije od vas surfera koje se kreću od potpunog omalovažavanja do pohvala. Otprilike je to ovako: sve to već znam i ne piše ništa novo, pa do – bravo majstore, daj nam još materijala, ionako u Hrvatskoj nemamo ni časopis, ni portal koji bi nam dao ono što nas zanima. Svima poručujem da pokušaju barem na kratko odbaciti već svima poznati hrvatski sindrom da sve što je naše ne valja. Ovo je tek početak druženja i sigurno da oni koji  imaju vremena mogu i sami saznati puno toga iz raznih izvora (ne nužno samo Internet), ali moja je želja da u svakom tekstu poneko pronađe nešto interesantno za sebe, i proširi svoje horizonte.

Čujemo se uskoro, do tada budite mi zdravi i veseli!

Vaš

Mladen Malek

production&consulting