BAJAGA & INSTRUKTORI – 4 legendarna albuma na dvostrukom CD-u

clip_image001Digitalno remasterirana prva četiri albuma Bajage i Instruktora objavljeni su u izdanju Dallas Recordsa krajem prošle godine na dvostrukom CD-u (po 2 albuma na jednom disku).

Nezaboravni hitovi koji odolijevaju vremenu već desetljećima sada se nalaze na jednom mjestu i  definitivno su nezaobilazno mjesto za svaku  glazbenu kolekciju .

Bajaga i Instruktori bili su jedna od najpopularnijih grupa na prostoru bivše Jugoslavije, a svojim studijskim albumima i live nastupima osvojili su generacije fanova. Pjesme sa njihova prva četiri albuma ni nakon više od dva desetljeća nisu izgubile na svježini i zanimljivosti, a danas, u novom vremenu i dalje čine svojevrsnu lektiru pop i rock glazbe s ovih prostora.

Prvi album ‘Pozitivna geografija’, izdanje koje je 1984. predstavilo Bajagu i Instruktore široj publici (do tada su članovi svirali u drugim bendovima – Ribljoj čorbi, Tiltu, Pop mašini, Dizelu, Bulevaru i drugima) nastao je dok je Bajaga još djelovao kao aktivni član i jedan od autora u Ribljoj čorbi. Pjesme koje je pisao, a nisu se uklapale u stil grupe, odlučio je objaviti na solo ploči, bez nekih velikih planova i želja. Na nagovor prijatelja održao je nekoliko koncerata promovirajući ploču. Prvi nastup odradili su u legendarnom Kulušiću i ostalo je povijest…

Svježe pjesme i pozitivna energija oduševili su publiku na koncertima i polučili neočekivani uspjeh što kasnije te godine dovodi do Bajaginog rastanka s Ribljom čorbom i potpunog posvećivanju Instruktorima. Turneja koja je uslijedila dovodi ih do brojne publike, a slijede i nagrade tadašnjih medija. ‘Tekila gerila’, ‘Papaline’, ‘Poljubi me’, ‘Limene trube’ i druge privlače mnoštvo mladih sljedbenika.

Već godinu kasnije Bajaga i Instruktori snimaju drugi album ‘Sa druge strane jastuka’ koji je iznjedrio hitove ‘220’, ‘Dvadeseti vek’, ‘Zažmuri’, ‘Sa druge strane jastuka’, ‘Dobro jutro džezeri’ i druge te je potvrdio njihov status miljenika kako publike tako i kritike i medija. Postali su tražena koncertna atrakcija, punili su dvorane, a često su nastupali u Hrvatskoj i ovdje stvorili čvrstu vezu s fanovima koja traje i danas. Osim toga, nanizali su i nekoliko nastupa izvan tadašnje Jugoslavije (Toulouse, Moskva, Prag…), a uslijedile su nove nagrade.

1986. ponovo objavljuju novi album ‘Jahači magle’ na kojemu se pojavljuje cijeli niz gostujućih glazbenika, među ostalima  –  Josipa Lisac i Kornelije Kovač. Pjesme ‘442 do Beograda’, ‘Strah od vozova’, ‘Rimljani’ i ‘Samo nam je ljubav potrebna’ postaju hitovi, a album je, kao i prethodni  doživio veliki komercijalni uspjeh .

Nakon dvije godine pauze vraćaju se s albumom ‘Prodavnica tajni’, sa ponešto promijenjenim zvukom koji se najviše osjeća u etno orjentiranim pjesmama ‘Plavi safir’ i ‘Vesela pesma’, a pjesme ‘Gore-dole’, ‘Verujem – ne verujem’ i ‘Godine prolaze’ i danas se uglas pjevaju na Bajaginim koncertima.

Ček dis aut