Biti ili ne biti? Tool ili APC?

apc-pic

Prije koji tjedan, Maynard James Keenan je objavio Conditions of My Parole, drugi studijski album njegovog „solo“ projekta Puscifer. No ono što nam je još zanimljivije jest da je za strane medije napokon nešto progovorio i o temi novih albuma druga dva velika projekta – Tool i A Perfect Circle, s obzirom da prvi nije objavio novi materijal još od 2006., a drugi od 2004.

Priupitan za Tool i bendov modus operandi da gitarist Adam Jones i bubnjar Danny Carey pišu novi materijal prije nego li kreativna enigma zvana Maynard da svoj doprinos tome, izjavio je da im upravo želi dati prostor da naprave ono što žele te da ga ne zanima niti će otkrivati u kojem je stadiju proces stvaranja. „Svi će znati kada bude spremno.“ izjavio je otkrivši ipak da se trenutno radi na pisanju tekstova i usporedio da se kretivni proces Puscifera, koji tokom snimanja reciklira napisani materijal, opet snima i opet mijenja dok ne dobiju ono što žele, u potpunosti razlikuje od Toola koji se na snimanje odlučuje tek kada je cjelokupni koncept razrađen kroz sate i sate jama.

Ono što najviše zanima poklonike Toola jest hoće li doći do turneje kada se peti album benda napokon objavi. Nažalost, nastupi će opet biti pruženi na kapaljku jer Maynard jednostavno fizički ne može podnjeti osam mjeseci izbijanja do zadnjih atoma snage. „Bez obzira na činjenicu da glazbenici jedino mogu zaraditi odrađujući live svirke – koliko zapravo novaca trebaš da si priuštiš toliku bol u leđima da se više ne možeš ni ustati? Novac nije cilj. Zabavljati se stvarajući glazbu i umjetnost, to je cilj.

Što se tiče mogućeg objavljivanja novog A Perfect Circle albuma, bio je vidno manje entuzijastičan u svojim izjavama, otkrivši da on i gitarist Billy Howerdel nemaju nešto previše materijala na raspolaganju. Stoga će se Howerdel posveti sada Ashes Divide, a Maynard Pusciferu. Strpljen – spašen, rekli bismo.

Ček dis aut