Najbolje od različitih domena hrvatskog dizajna na Špancirfestu

kreativnica_01_sf

Posebno mjesto na svakom Špancirfestu zauzima Uska ulica, koja u deset festivalskih dana postaje pravo kreativno središte Varaždina. Nije ni čudno stoga, da gotovo i nema posjetitelja Špancira koji njom barem jednom ne prođe tijekom Festivala. Mjesto je to već tradicionalno rezervirano za umjetnike i kreativce, a tako će biti i ove godine.

U sklopu projekta Kreativnica u srpnju je bio organiziran natječaj, na koji su se mogli prijaviti svi kreativci. Ukupno su se za Kreativnicu prijavile 33 osobe, a njih 20 odabrano je za sudjelovanje. Radi se uistinu o nekima od najboljih mladih hrvatskih dizajnera.

Kroz Kreativnicu se želi predstaviti najbolje od različitih domena hrvatskog dizajna te posebno valorizirati kvalitetu, promišljanje, originalnost i inovativnost predstavljenih projekata ili proizvoda.

Jedan od ciljeva Kreativnice je živa razmjena ideja i mišljenja između posjetitelja i izlagača kroz prezentaciju njihova načina rada, radionice i slične aktivnosti koje će se odvijati na lokaciji ovih 10 dana. Uz izlagačko-prodajni dio, Uska ulica će biti prošarana i malim punktovima za odmor kojima želimo pozvati špancirere da uspore ritam u prolazu kroz ovu ulicu i osjete svu njenu čar i posebnost” izjavile su Maja Patafta i Ana Bacinger, koordinatorice projekta Kreativnica.

Jedan od projekata koje će posjetitelji Kreativnice moći posjetiti je i Plakatiranje – višegodišnji projekt portala Vizkultura.hr u kojem domaći i regionalni dizajneri, umjetnici, ilustratori i ostali autori s područja suvremenih vizualnih umjetnosti svaki tjedan rade plakate aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike. Projekt je bio izlagan na na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a pojedini plakati iz kolekcije osvajali su nagrade te pojedinačno sudjelovali na dizajnerskim izložbama i festivalima. Kustos projekta je Ivan Dorotić.

Tijekom Špancira će tako biti izloženo svih 145 plakata, i to od 19. do 25. kolovoza u Galerijskom centru Varaždin, u Uskoj ulici, dok će u periodu od 26. do 28. kolovoza cijela kolekcija biti postavljena na prodajno-izložbenom mjestu na samoj ulici.

Prema tome, razloga za posjet Uskoj ulici i ove godine zasigurno neće nedostajati, očekuje nas ponovno deset kreativnih dana u varaždinskoj Kreativnici.

Spancirfest_2016

Cjelodnevni zabavni program na Špancirfestu najbolje će upotpuniti večernji koncerti odličnih glazbenika. Manu Chao i La Ventura, Dub Fx, TBF, Frajle, Hladno pivo, Tony Cetinski, Lajbach, Pips Chips & Videoclips, Matija Dedić, Tedi Spalato, Lea Dekleva i Zoran Predin, Esma Redžepova, Urban & 4, Zvonko Bogdan, Perpetuum Jazzile, Neno Belan i Fiumens Mediteran Orchestra te brojni drugi izvođači ljubitelje vrhunske glazbe će provesti na putovanje kroz razne žanrove na ukupno 3 velike i 2  manje festivalske pozornice.

Kulturno-zabavni ulični program Špancirfesta besplatan je za sve posjetitelje, dok je za koncerte potrebno kupiti ulaznicu. Pa se tako sedmodnevne ulaznice za Pan pozornicu mogu kupiti za 350 kuna, a cijene dnevnih ulaznica kreću se od 70 kuna do 175 kuna za Manu Chao La Ventura. Cijena ulaznice za šest dana glazbenih programa na Croatia osiguranje pozornici je 250 kuna, dok se cijene dnevnih ulaznica kreću od 70 do 120 kuna. Programi na pozornici Kapucinski trg besplatni su za posjetitelje.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima te na njihovoj službenoj internetskoj stranici www.eventim.hr kao i na službenoj stranici festivala www.spancirfest.com .

Ček dis aut