Pet Shop Boys uglazbili Andersenovu bajku

psb

U suradnji s koreografom Javierom De Frutosom i vodećim britanskim kazalištem suvremena plesa Sadler’s Wellsom u Londonu, britanski elektro-pop dvojac Pet Shop Boys napisao je glazbu za svoj prvi balet, po predlošku bajke Hansa Christiana Andersena “Najnevjerojatnija stvar”.

Brojni kritičari smatraju ovo očekivanim slijedećim korakom Neil Tennanta i Chris Lowea, koji su tokom svoje tridesetogodišnje karijere prodali preko sto milijuna primjeraka svojih albuma, imali preko dvadeset top10 hitova i osvojili tri BRIT nagrade. Njihov afinitet za postavljanje pop glazbe u teatralni kontekst potvrđuju činjenice da je njihovu prvu turneju režirao Derek Jarman, drugu dvojac iz Engleske nacionalne opere, a posljednju Es Devlin u Glastonburyu prošle godine. Ovaj put, Pet Shop Boys su se odlučili za suradnju s Javier De Frutosom i scenaristom Matthew Dunsterom za adaptaciju originalne bajke danskog pisca. Rezultat je cjelovečernji balet s 16 članova i 26-djelnim orkestrom.

Neil Tennant i Chris Lowe objavili su da će premijera cjelovečernjeg baleta biti 22.ožujka, a prikazivati će se najmanje do 26.ožujka. Glazbeni uradak će se također naći na nosaču zvuka u izdanju EMI.

Ček dis aut