Predstavljen program 19. Špancirfesta

U Varaždinu će od 18. do 27. kolovoza biti održan 19. Špancirfest. Ovaj rođendan predstavlja svojevrsnu granicu zrelosti, kada ljudi, ali i festivali iz tinejdžerstva zakoračuju u, i dalje veselu i razigranu, zrelost.

Špancirfest posjetiteljima donosi razigrani spoj cijelog niza programa, koji bi, svaki zasebno, mogli biti tema samostalnih festivala. Osim raznolike zabave i bogate izlagačko-prodajne odnosno gastronomske ponude, Špancirfest već nekoliko godina, pod motom “Pokreni svoju kreativnost”, želi potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, dovesti kreativce u izravan kontakt s tržištem, dati im poticaj da dodatno razviju svoj posao, ali i potaknuti posjetitelje da istraže vlastite talente i vještine ili se jednostavno inspiriraju samim Špancirfestom i svime što on donosi.

U 2017. godini poseban je naglasak stavljen na cjelovitost i ujednačenost festivalske ponude. Osluškujući želje i sklonosti posjetitelja, Špancirfest u svojem 19. izdanju donosi raznolik i uravnotežen program.

Ovogodišnji Špancirfest donosi više od 400 različitih sadržaja: koncerata, performansa, kreativnih radionica, predstava, uličnih nastupa i izložbi uz bogatu gastronomsku te prodajno izložbenu ponudu na svih 35 hektara povijesne jezgre Varaždina. Doslovno cijela pješačka zona grada, njegove ulice, trgovi, parkovi i perivoji pretvorit će se u veliku pozornicu na otvorenome, a pojedini dijelovi programa će se sadržajno i terminski nadopunjavati, kako bi posjetitelji mogli sudjelovati u što većem broju sadržaja.

Koncertni program Špancirfesta ove će se godine događati na čak četiri zasebno glazbeno profilirane pozornice: Kraljevska zona, vila Bedeković, Trg Miljenka Stančića i Trg kralja Tomislava (Korzo). Raznolikost je bila glavna misao vodilja kod sastavljanja programa pa su tako lokacije, ali i izvođači, odabrani kako bi posjetiteljima svakog festivalskog dana ponudili izbor, koji će zadovoljiti široku lepezu raznih ukusa.

Trg Miljenka Stančića i Trg kralja Tomislava donose pozornice nenametljivo smještene na dva najljepša varaždinska trga. Pročelja varaždinskog Korza, srca grada, pretvorit će se u multimedijalno platno uz svirke Songkillersa, Natali Dizdar, Nole, Cat pawsa, Soul sistersa i drugih, a popularni Stančić donosi imena poput Nikole Marjanovića, Mangroovea, Grette, Marka Louisa i Jakše Jordesa te će ugostiti i DJ-e.

Pozornica kod vile Bedeković sa svojim pažljivo biranim, intimnijim programom prilagođenim bajkovitom ambijentu, posljednjih je nekoliko godina postala pravi hit. Ona ove godine ponovno donosi mješavinu koncertnog i kazališnog programa pa će tako uz koncerte publici uvijek dragog Massima, sevdah atrakcije Bože Vreće, klapa Maslina i Contra s gostom Harijem Rončevićem, nevjerojatnih a capella Voca Peopleiz Izraela te Sudar percusssiona. Uz koncerte, kod vile Bedeković će predstave igrati Histrioni i Moruzgva, a za još smijeha pobrinuti će se i stand-up komičar Ivan Šarić.

Zbog ograničenog kapaciteta za program kod vile Bedeković će se naplaćivati ulaznice – koncerti po 50 i 70 kn, a predstave 40 kn – dok će svi ostali glazbeni programi Špancirfesta u 2017. godini za posjetitelje biti besplatni.

Architects of air, foto: Richard Osborn

Ulični program duša je Špancirfesta. Na Kapucinskom trgu gostovat će, prvi puta u Hrvatskoj, mega-atrakcija Architects of Air. Riječ je o kupolama visokim i do 10 metara, ukupne površine 1400 četvornih metara s mnoštvom tunela koji zahvaljujući svjetlosnim efektima posjetiteljima pružaju nesvakidašnji doživljaj istraživanja labirinta. Architects of Air dosad su gostovali u 40 država na pet kontinenata, a na Kapucinskom trgu pružit će sate i sate užitka za sve generacije.

Ove godine Špancirfest ponovno donosi pregršt kreativnih programa poput Kreativniceu posebno uređenoj Uskoj ulici s 20-tak dizajnera svih grana dizajna, iznimno posjećenog i popularnog Parka kreative s brojnim radionicama, predstavama i glazbom za djecu i mlade.

Tu je i posebni program radionica za odrasle na temu Akupunkture grada, multimedije ili novih tehnologija, a novost je Špancir-art ulica smještena u Školskoj ulici, koja će postati atelje varaždinskih umjetnika na otvorenom. Kreativnost Špancirfesta odrazit će se i u instalacijama iz zraka poput stopalica, cipela, visećih ilustriranih lampi te ponovnim postavljanjem omiljenog motiva za fotografiranje – divovskog natpisa Špancirfest, koji je poslužio kao pozadina tisućama foto-uspomena prošle godine.

Ček dis aut