Predstavljen program 2. dana Međunarodnog festivala BLITZ 2017

BLITZ festival održat će se od 7. do 10. lipnja u Rovinju. Ovogodišnja tema festivala je Na otvorenom moru. Ova slika odnosi se na prostranost, otvorenost, opasnost, izazov, te je u njenom središtu organ srca, a od tuda hrabrost, ritam, otkucaj, pjesma.

U četvrtak 8. lipnja očekuju nas još 3 različita događanja. U sekciji bLiTZ4kiDZ, slovenski glazbenik i redatelj Peter Kus u svojoj Sound Kitchen kuhati će najbolje zvukove našim najmlađim gledateljima. U Self Whispering (performing radio broadcast) radio voditelj Raška Topssy kroz glazbeni monolog na teme festivala, istražuje usamljenost i izvedbenost radio umjetnosti. Dok u sekciji SURPRISES Experimental Cinema Corner konačno idemo na otvoreno more, u fantastičnu prekooceansku avanturu s norveškim istraživačem, piscem i redateljem Thorom Heyerdahlom na njegovoj Kon-Tiki splavi.

Peter Kus -Sound kitchen, photo: Aljaž Sedovsek

PETER KUS (SLO)
ZVUČNA KUHINJA
četvrtak, 08 / 06 / 2017 u 9.00 + 10.30 h / *slobodan ulaz
Kazalište Gandusio / Trg Valdibora 17
Zvučna predstava za djecu i odrasle starije od 5 godina / 50’
Koncept, režija, glazba i izvedba: Peter Kus / u suradnji sa: Miha Arh / Krumpirova pjesma: Boštjan Gorenc – Pižama / produkcija: Zavod Federacija Ljubljana / koprodukcija: Hiša otrok in umetnosti / sa podrškom: The Ministry of Culture Republic of Slovenia and City of Ljubljana

Peter Kus – skladatelj, redatelj lutkar, stvaraoc instrumenata i pedagog iz Slovenije – u svojim najnovijim projektima istražuje područje na kojem se susreću glazba i kazalište. U četvrtak, 8. lipnja u sekciji bLiTZ4kiDZ za najmlađe, predstavlja nam Zvučnu kuhinju – interaktivnu zvučnu izvedbu: umjesto kuhanja hrane, tu se kuhaju zvukovi! Priča se odvija u kuhinji gdje gledatelji postaju gosti. Ali, kuhar je izgubio osjećaj okusa. Kako će sada pripremati hranu? Otkriva kako bi mogao vratiti svoj osjećaj okusa stvaranjem i slušanjem zvukova. Kada stvara glazbu, to je kao kada priprema i kuša hranu. Stoga postaje glazbenik i skladatelj koji sada “kuha” zvukove, isprobava njihove beskonačne kombinacije i uživa u zvučnoj ekstravaganciji okusa. Usta su mu postala uši.
Info: peterkus.net

Thor Heyerdahl: Kon-Tiki film

SURPRISES Experimental Cinema Corner

THOR HEYERDAHL (NO-SWE)
KON-TIKI
četvrtak, 08 / 06 / 2017 u 20.00 h / *slobodan ulaz
Kazalište Gandusio, Trg Valdibora 17
dokumentarni film / 77’
Godina proizvodnje: 1950 / režija i scenarij: Thor Heyerdahl / sa Thor Heyerdahl, Herman Watzinger, Erik Hesselberg, Knut Haugland, Torstein Raaby, Bengt Danielsson, Ben Grauer / glazba: Sune Waldimir

U večernjim satim, u sekciji SURPRISES Experimental Cinema Corner konačno idemo na otvoreno more, u fantastičnu prekooceansku avanturu s norveškim istraživačem, antropologom, piscem i redateljem Thorom Heyerdahlom na njegovoj Kon-Tiki splavi. Kako bi potvrdio tezu da su Polineziju, u prekolumbijsko doba, mogli kolonizirati južnoamerički narodi, Heyerdahl formira tim sastavljen od jednog moreplovca i umjetnika, jednog kuhara i sociologa, dva radio stručnjaka, jednog inženjera i jednog papagaja. Po učenjima Aymara Indijanaca, grade splav od balsa drveta kojeg po Inka božanstvu nazivaju Kon-Tiki, i 28. travnja 1947. kreću za Polineziju. Ovo fantastično utopijsko putovanje je dokumentirano, te je 1952. godine film osvojio Oscara za najbolji dokumentarac. Istoimena knjiga, bestseler Thora Heyerdahla iz 1948, prevedena je na 67 jezika.

Topssy Raška: Self Whispering

TOPSSY RAŠKA
SELF WHISPERING
četvrtak, 08 / 06 / 2017 u 22.00 h / *slobodan ulaz
Aperitiv Bar Circolo, Trg Campitelli 1
performing radio broadcast / 60’

Kako bismo proslavili slobodnu komunikacijsku i difuznu snagu radio valova, ponudili smo Topssiju Raški (radijskom voditelju na Radio Rovinj FM, a ranije na Radio 101, Pula, Maestral, 808) da osmisli jednu radio emisiju kao nastup uživo. Predložili smo mu monolog na teme BLITZ-a 2017 Na otvorenom moru kroz glazbu, priče i komentare. Obično se ovaj posao izvodi u samoći studija, ali se ovom prilikom postavlja pred publiku. Istražiti ćemo kazališnu i izvedbenu dimenziju radio umjetnosti. Topssy najavljuje: “Kada radiš emisiju na radiju, to je kao da izvodiš performance, ali kako nemaš nikakav odgovor u stvarnom vremenu, zapravo ne znaš sluša li te tko i što misli o tome što sluša. Zato treba hrabrost… cijela je priča kao more kojemu vidiš samo površinu, ali status površine (mirno, namreškano, uzburkano) ne govori ništa o stvarnom stanju, o moru”. Raška voli definirati svoj posao: ronjenje kroz zvuk.

Rezervirajte svoje ulaznice e-mailom na info@blitzfestival.com.

Dodatne informacije i pretplatu na newsletter pronađite na službenoj web-stranici festivala: www.blitzfestival.com

Ček dis aut