Što nas očekuje od Radioheada u baletnoj predstavi o Romeu i Juliji?

Oglas

Radio&Juliet plakatPrije nekoliko dana grupa Radiohead objavila je datume i lokacije svoje nove turneje, na čijoj listi se, na žalost, nije našla i Hrvatska. No dok fanovi Radioheada nestrpljivo čekaju koncert omiljenog benda makar u blizini, u Zagrebu će se za mjesec dana dogoditi baletna predstava koja bi im mogla olakšati čekanje.

U koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski 20. travnja stižu zanimljiva djela Edwarda Cluga u kojima je spojio suvremeni balet, vrhunske baletane i odličnu glazbu.

Tako je u baletnoj predstavi „Radio & Juliet” priznati koreograf i bivši plesač spojio tragičnu atmosferu Shakespearovog djela „Romeo i Julija” te senzibiltet pjesama svog omiljenog benda Radiohead, dok je u prvom činu, pod nazivom „Quatro” spojio hektičnu atmosferu metropole te briljantnu glazbu nagrađivanog slovenskog skladatelja Milka Lazara.

Radio & Juliet netipična je interpretacija poznate tragedije u kojoj Julija ne umire, već se radnja odvija iz njene perspektive a glazbenu podlogu čine pjesme benda Radiohead, sa 5 poznatih albuma – „Kid A”, „OK Computer”, „Amnesiac”, „Hail to The Theif” i „The Bends“.

Donosimo dio popisa pjesama u kojima će publika u Lisinskom imati prilike uživati uz uz vrhunske baletne pokrete: „Bulletproof…I WIsh I Was”,
„Idiotique”,
„Motion Picture Soundtrack”,
„Fitter Happier”,
„Sit Down Stand up”,
„Life in a GlassHouse”

Radiohead spada pod značajnije bendove 90-ih i 2000-tih godina, koji je imao velik utjecaj na mnoge glazbene pravce a s prodanih više od 30 milijuna albuma širom svijeta spadaju među velikane svoje profesije. Jedan su od najkreativnijih bendova s poklonicima diljem svijeta, spremni na rizik i eksperimentiranje u novim i potpuno različitim glazbenim izričajima pa nije čudno da su svoju podršku dali i ovom zanimljivom spoju baleta i njihove glazbe. Njihova muzika se razvijala kroz osam albuma, a svi su bez zadrške remek djela u kojima su ostvarili savršen balans između željene forme i eksperimentalnih tendencija.

Baletnom „rock spektaklu” Radio&Juliet prethodit će prvi čin, pod nazivom „Quatro”.

To je baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima a ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – „Zlatna maska”, u čak četiri kategorije. Glazbenu podlogu za ovaj dio predstave napisao je nagrađivani slovenski skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar a posebnost ovog djela je što se glazba izvodi na sceni dok su piano i violončelo dio scenografije.

U oba čina glavnu ulogu nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga kojeg struka, kolege ali i publika proglašavaju jednim od najboljih baletana na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova riječima: „On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već duže vrijeme.”

Uloga Julije pripala je mladoj i perspektivnoj balerini, Olgi Tymoshiva, koja je svoj baletni talent dokazivala na pozornicama bugarskih, ruskih i ukrajinskih baletnih nacionalnih kuća, a sa samo 24 godine biografija joj je popunjena ulogama u predstavama poput „Carmen”, „Orašar”, „Snjeguljica i 7 patuljaka”, „Coppelia”, „Great Gatsby” i druge.

„Radio&Juliet” te „Quatro” nude iznimne koreografije britkih pokreta, vrhunsku glazbenu kulisu i doživljaj koji se rijetko zaboravlja.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane Lisinski, svim prodajnim mjestima sustava Eventim (www.eventim.hr) te preko online ticket sustava – www.ulaznice.hr

Cijene ulaznica iznose 160, 200 i 240 kuna, ovisno o mjestu sjedenja, dok ulaznice za VIP mjesta iznose 300 kuna.

Ček dis aut