Visualia Festival ove godine uz noćnu utrku kroz grad svjetla

Jučer su u Zagrebu prestavljene manifestacije Visualia Festival, prvi i najveći festival svjetla u Hrvatskoj, te ulična utrka Xica.

Visualia je 2013. godine započela tradiciju održivog prezentiranja suvremenih radova na području audiovizualne umjetnosti i novih tehnologija te se titulira prvim festivalom svjetla u Hrvatskoj. Jedan je to od najbrže rastućih festivala, a ove godine slavi svoj peti jubilej. Visualia nudi inovativne sadržaje, a svaka nova edicija donosi sve veći broj domaćih i stranih umjetnika koji se predstavljaju svojim najnovijim kreacijama. Sadržaj festivalskog programa prezentira se kroz: 2D & 3D video mapping, svjetlosne i interaktivne instalacije, svjetlosne predstave & performanse, svjetlosne i interaktivne izložbe te edukativne radionice VisuaLab.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja Visualia Festivala je održavanje svjetlosne noćne utrke Xice koja će 23. rujna premijerno zatvoriti trodnevno festivalsko događanje.

Utrka kroz grad svjetla uključuje staze duge pet i deset kilometara, čime organizatori žele potaknuti uključivanje što većeg broja rekreativaca. Svim sudionicima Xica će pružiti jedinstven doživljaj trčanja kroz Pulu, upotpunjen noćnim vizurama grada i festivalskim identitetom. Start i cilj trke je u Areni, a obje rute prolaze uz najatraktivnije svjetlosne instalacije.

Predstavljanje pulske Xice; Lušić, Gržetić, Sokač, Cinkopan Korotaj

Xica se podiže na još atraktivniju razinu jer će Pula biti doslovno čarobna, osvijetljena brojnim svjetlosnim instalacijama, a novost je i obilazak osvijetljenog rotora u Šijani“, kaže direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. Među brojnim partnerima podršku manifestaciji tradicionalno pruža i Grad Pula jer pulska Xica i Visualia Festival pridonose pomicanju granica, spajajući naizgled nespojivo – sport i umjetnost, otvarajući tako nove prostore za naše mlade kreativce čime se obogaćuje i turistička ponuda grada te privlače gosti i nakon špice turističke sezone.

Erik Lukšić, uz Turističku zajednicu, suorganizator sportske utrke, istaknuo je da je upravo smisao ove utrke da se Pula potvrdi kao grad svjetla, a trkači što neposrednije dožive sve potencijale Visualia Festivala.

Ispred Arene prvo će startati sudionici utrke na pet kilometara, potom oni koji izaberu dvostruko dužu, 10-kilometarsku stazu kroz grad. Potonji idu do svjetlosne instalacije na velikom rotoru na Šijani, nazad preko Rive, uz ACI marinu i ulaz u brodogradilište Uljanik gdje su dizalice – “Svjetleći divovi” u prvom planu, pa preko Foruma do Pošte i INK-a, skreću na Giardine te se preko podzemnih tunela ispod Kaštela – Zerostrasse vraćaju nazad u Arenu gdje se oko 22 sata planira podjela nagrada najbolje plasiranim trkačima.

Utrkom će se zaokružiti cijeli grad, a mjesta ima za tisuću, možda i više sudionika, dvostruko više nego lani. Lukšić je odaslao poruku za sve ljubitelje trčanja: „Neka se nitko ne naljuti među organizatorima utrka, ali ova će biti najspektakularnija trka ikada istrčana na hrvatskim prostorima. Nadam se da će brojni trkači i rekreativci odlučiti taj dan biti u Puli i trčati pulsku Xicu.“

Partnerima iz prijašnjih godina – Run Croatiji i Arenaturistu, sada se pridružio i Grawe Hrvatska s inicijativom PoKRENI u sklopu koje su pozvani svi trkači da prihvate izazov i dobrom voljom, pozitivnom energijom i motivacijskim pristupom pokrenu oko sebe što više ljudi kako bi što prije stigli do cilja, a cilj je 100 tisuća pretrčanih kilometara koji se pretvaraju u donaciju od 50 tisuća kuna za udrugu „Veliko srce malom srcu“ koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece sa srčanim oboljenjima.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se prijave u što većem broju i dožive pravi spektakl u gradu svjetla. Prijave su otvorene na stotinka.hr s redovnom kotizacijom od 80 kuna do 1. kolovoza i kasnom kotizacijom od 90 kuna do 1. rujna ove godine.

Ček dis aut