XIXA – “Za nas pustinjske štakore Zagreb je čista egzotika”

Kako je to vrlo koncizno sročeno u najavi njihovog dolaska, jedinstvena mješavina americane, indie rocka, alt countryja i tex mexa koju su proslavili Giant Sand i Calexico ima nove glasnogovornike – zovu se XIXA i dolaze u Močvaru 27. ožujka na svoj premijerni zagrebački koncert.

XIXA/Promo

Bend su osnovali Brian Lopez i Gabriel Sullivan, dugogodišnji suradnici Howe Gelba i njegovih Giant Sand, s kojima su nastupali u Močvari krajem 2015. godine. Godine sviračkog iskustva uobličili su kroz novu, šesteročlanu avanturu. Debitantski album “Bloodline” XIXA su objavili početkom 2016. godine za renomirane izdavače Glitterhouse Records i Barbès Records. Glazbeno odrasli na tradiciji spomenutih Giant Sand i Calexico, Lopez i Sullivan su zvuk benda proširili utjecajima psihodelije, kao i peruanske chiche. Šireći svoje vizije pustinjske glazbe, na albumu im se, kao gost iz druge pustinje pridružio i Iyad Moussa Ben Abderahmane, član saharskih Tinariwen i Imarhan. Uz višegodišnje sviračko iskustvo i jedinstvenu kombinaciju psihodelije, alt countryja i latino rocka, XIXA su već na prvom albumu glazbi koja dolazi iz Tucsona proširili granice i ostavili jak osobni pečat. Uz Winstona Watsona na bubnjevima (u devedesetima tour bubnjar pratećeg benda Bob Dylana, svirao i s Giant Sand) XIXA zaokružuju postavu iskusnih muzičara, koji tek na živim nastupima izvlače maksimum iz svoje glazbe.

Organizator je u svom kratkom opisu predstavio sve relevantne činjenice o ovom jedinstvenom glazbenom kolektivu i svaka dodatna interpretacija djeluje suvišna, stoga smo riječ prepustili samom Lopezu i Sullivanu da nam otkriju pozadinu svog glazbenog stvaralaštva i enigme zvane XIXA.

Odbrojavamo sitno i željno iščekujemo vaš dolazak. Nekima od vas, točnije tebi Briane i Gabriele, ovo nije prvi posjet Zagrebu. Prije nego li se zastor spustio za Giant Sand, nastupali ste prije dvije godine u Zagrebu s Howeom Gelbom, kada ste odradili i svoj akustični set. Veselite li se ponovnom dolasku?

Gabriel: U Zagrebu nam je svakako bilo nezaboravno s Giant Sandom prije nekoliko godina… Probudili smo se u autobusu pred dolazak u klub, pogledali kroz prozor i ugledali u maglu uronjeno polje kroz koje izranjaju ljudi…koračajući polako… Kako je to bio naš prvi susret sa Zagrebom, pomislili smo da je to sve od grada. Dok nas naša draga prijateljica Dunja, poznatija kao The Lovely Quinces, nije otpratila do stare jezgre gdje smo našli najživlji i najljepši grad…Tako da se jedva čekamo vratiti.

Brian: Da, nadam se da ćemo imati više vremena za šetnju gradom. To je, po meni, bio vrhunac našeg posjeta. Za nas pustinjske štakore ovakav grad je čista egzotika.

XIXA/Promo

Ove godine, ujedinivši talente s Jasonom Urmanom, Efrenom Cruz Chavezom, Winstonom Watsonom, Hikit Corbelom i Geoffreyem Hidalgom, po prvi put dolazite kao XIXA donoseći sa sobom jedinstvenu kombinaciju latinskih ritmova i psihodelije. Za nekoga tko u Europi nije imao doticaja sa zvukom chiche ili peruvijske cumbie,kako biste im približili njihove jedinstvene karakteristike?

Gabriel: Srcedrapajuća lirika isprepletena prekrasnim melodijama.

XIXA/Promo

Brian: Izravna i zarazna.

Kada ste započeli ovo glazbeno putovanje kao Chicha Dust, kako ste se odlučili zaobići neka ustaljena pravila i započeti novu priču balansirajući pop i egzotične elemente u svom glazbenom stvaralaštvu?

Gabriel: Nije bilo neke konkretne odluke, konkretnog usmjeravanja osim onog što nam je dolazilo spontano i prirodno. Kao kompozitorima i tekstopiscima, bilo je neizbježno da naš, tada cover bend, evoluira stvarajući svoj vlastiti, autorski materijal. Smatram da se radi o kulminaciji chicha zvuka u koji smo bili uronjeni tokom godina i glazbenih pozadina koje je svatko od nas donio u bend.

Brian: Nismo glazbeni antropolozi. Nemamo dužnosti niti želju čuvati autentičnost zvuka. U svojoj srži, mi smo indie rock ekipa koja voli chicha glazbu, tako da je ovo bio prirodan slijed stvaranja glazbe kao takve.

U svom stvaranju pronašli ste još jedan, recimo – egzotičan moment kada ste odlučili spojiti američki desert rock s drugim pustinjskim zvukom, tuareškom glazbom Malija, u pjesmi “World Goes Away” nastaloj u suradnji s Sadamom Iyad Imarhanom iz Tinariwena, odnosno Imarhana?

Gabriel: Bio je to susret zapisan u zvijezdama. Susreli smo se sa Sadamom na turneji s Giant Sandom, no u tom trenutku je bilo jasno da se svi znamo puno duže.

 

Vas dvoje, Brian i Gabriel, zajedno stvarate već dulji period godina kroz nekoliko različitih glazbenih projekata. Kako su vam se susreli glazbeni putevi?

Gabriel: Prvi put smo zajedno zasvirali u klubu Congress u Tucsonu gdje smo oboje nastupali kao predgrupe Exeni Cervenka iz losanđeleskog punk banda X. Mislim da smo oboje uskočili jedno drugome na jednoj od solo izvebi. I time je započela ova luda vožnja.

Brian: I od tada smo popili priličan broj tequila zajedno.

Kao tekstopisci i kompozitori donosite dvije različite palete glazbenog stvaralaštva. Je li XIXA poslužila kao projekt u kojem ste mogli stopiti i upotpuniti ono što kao pojedinačni glazbenici stvarate?

Gabriel: Imamo li zapravo različite glazbene palete? Osobno ih doživljavama vrlo komplementarnim i sličnim na više načina. Prije svega smatram da oboje stvaramo kroz jedno sinematsko iskustvo. XIXA je svakako poslužila kao sredstvo da puno dublje uronimo i istražimo ovu zečju rupu te samim time iz nje oboje izađemo s bogatijim i boljim stvaralačkim iskustvom.

Brian: Gabriel i ja zasigurno imamo različite pristupe stvaranju, kao što se naše glazbene pozadine uvelike razlikuju. No, svako njihovo preklapanje je vrlo opipljivo i ostatak članova benda pridonosi glačanju njihovih kontrasta stvarajući kao rezultat jedan kohezivan zvuk.

 

U kojem smjeru nastavlja XIXA nakon albuma „Bloodline“?

Gabriel: Započeli smo s radom na novom materijalu početkom godine, u siječnju… Dublji je i smisleniji… No, nije završen i sam proces snimanja ostavlja sva vrata otvorena tako da može krenuti u bilo kojem smjeru.

Brian: Tko zna…

XIXA se trenutno nalazi na turneji i provodite dosta vremena na cesti. Koju glazbenu pozadinu birate za takva putovanja?

Gabriel: Haxan Cloak i stari Efterklang su moj trenutni izbor soundtracka za putovanja… Bjork također. Puno elektroničke glazbe.

Brian: Košarkaške emisije. Znam, znam…

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)