Zagrebački DemeNtronomes objavio album prvijenac pod imenom “Žurkadelik”

Zagrebački bend DemeNtronomes prije dva tjedna objavio je svoj album prvijenac pod imenom “Žurkadelik”. Album je za sad dostupan javnosti putem Bandcampa i Youtubea, bez službenog izdavača i bez fizičkog medija, na čemu se također radi te bi službeni uradak mogao ugledati svjetlo dana do kraja ljeta.

Album sadrži osam pjesama od kojih su sedam izvorna autorska djela, dok je pjesma „Mali crni brat“ nova izvedba istoimene kultne funk pjesme autora Tihomira Popa Asanovića iz 1976. Izvedena u novom ruhu, pjesma je ugostila i hrvatsku glazbenu divu Zdenku Kovačiček, koja je otpjevala i izvornu verziju pjesme. Bend je trenutno u fazi promoviranja novog materijala.

Sviramo uglavnom po zagrebačkim klubovima i, u suradnji s brojnim DJ-ima i drugim bendovima, radimo na približavanju funk glazbe zagrebačkoj publici. Jesen planiramo iskoristiti za snimanje spotova i nastavak rada na autorskim materijalima jer već imamo neke ideje koje su na čekanju, a mogle bi do kraja godine zaživjeti u formatu singla. Planiramo i dalje stvarati i svirati plesnu glazbu koja se temelji na funku, a ima dodirnih točaka s bluesom, soulom i jazzom. Cijeli taj čušpajz žanrova u našoj izvedbi dobio je ime Žurkadelik.“ izjavili su iz benda.

dementronomesNa scenu je DemeNtronomes stupio 2011. u minimalnoj postavi koja je četiri godine kasnije, nakon što je kroz bend prošlo mnoštvo prijatelja i različitih instrumenata, stasala u oktet motiviran stvaranjem glazbe koja svoje korijene vuče u funku, soulu, bluesu i jazzu. Tokom posljednjih godinu dana uspjeli su dovršiti materijal za album koji je snimljen u ožujuku ove godine, a vrijeme su kratili svirkama po zagrebačkim klubovima uz nekoliko izleta do Šibenika, Knina i Nišville Jazz Festivala.

Prije par godina, mali odred sastavljen od tri brata, dva bradera, jedne sestre i dva buraza zaključio je da u Zagrebu postoji ozbiljan nedostatak mrdanja pa je primio koje god instrumente je u tom trenu mogao naći i krenuo u potragu za njim. Danas oni čine jednu neobičnu osmorku koja se, da bi sve bilo jasno, odlučila prozvati Dementronomes. Oboružavši se saksofonima svih veličina, pomalo nepredvidivim trombonima, gitarama na električnu struju, samopogonjenim glasnicama i bubnjevima koji bi podgrijali čorbu čak i sjeverno od Zida, našli su svoju sreću u vlastitoj verziji funka i soula.

Kao glazbene uzore bend navodi izvođače kao što su: Maceo Parker, James Brown, Galactic, Dr. John, Soulive, Parliament-Funkadelic, The Meters, Sly & the Family Stone i Vulfpeck, a njihov novi album možete preslušati na linku iznad.