‘A je to!’ premijerno u Trešnji – češki smotanci Pat i Mat dolaze na Jadransko more

patU petak, 13. svibnja, u 19 h, u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnja održat će se premijera predstave ‘A je to!’ u režiji Maria Kovača, ostvarena u u koprodukciji umjetničke organizacije Nu:Write Theatre Festival Zagreb i Gradskog kazališta Trešnja.

Legendarni češki animirani serijal „A je to!“, koji ove godine slavi i 40. obljetnicu prikazivanja, dobio je i ovdašnju kazališnu adaptaciju u kojoj će dvojicu neodoljivih kvarmajstora utjeloviti Asim Ugljen i Marko Cindrić.

Uz stilizirani pokret, kakav koristi i stop-animacija vjerno prenesena na daske, predstava ima i bazičan i duhovit zaplet, kao i u originalnom crtiću. Smotani, ali i dovitljivi najbolji prijatelji i susjedi, Pat i Mat oduševe se ljepotama hrvatskog Jadrana gledajući televizijsku reklamu pa odluče krenuti automobilom na more. Predstava namijenjena svim generacijama oživljava i ponešto zaboravljene vrijednosti, ponajviše “uradi sam” duh kojeg je nekoć posvud bilo. U vrijeme instant-rješenja i kupnje gotovih proizvoda kratkog vijeka trajanja, Pat i Mat, kućni majstori i glavni likovi „A je to!“, podsjećaju na vještine rješavanja kvarova, nezgoda te izrade potrebnih predmeta vlastitim rukama, na maštovit, a u njihovom slučaju počesto i nespretan i kompliciran način, ali uvijek uz vedar i optimističan pogled na život.

Osim prepoznatljivih glazbenih tema iz originalne serije, skladatelja Petra Skoumala, nagrađivani hrvatski autor scenske glazbe i oblikovatelj zvuka Tomislav Babić predstavu je prisnažio novim temama i pjesmama, a Jonny Hoskins, engleski redatelj scenskog pokreta i profesor glume i pokreta na akademiji Arts University of Bournemouth, glumce je podučio klaunovskom scenskom pokretu po metodi Jacquesa Lecoqa. Likovni identitet potpisuje scenograf i kostimograf Davor Prah, a domaća tvrtka Dok-ing pobrinula se za izradu pravog električnog automobila istovjetnog onome iz crtića.

Sljedeće izvedbe su 14., 15., 19. i 20 svibnja. Cijena ulaznica je 40-50 kn.