Američki elektronički duo Xeno & Oaklander sutra u Pločniku

Foto: Olivia Locher

Predvodnici cold wave pokreta, američki elektronički duo Xeno & Oaklander, dolaze u Pločnik, 5. travnja u sklopu svoje proljetne europske turneje na kojoj promoviraju novi album “Topiary”. 

Xeno & Oaklander su minimal electronics duo iz Brooklyna (SAD) kojeg čine konceptualna umjetnica, redateljica i fotografkinja Liz Wendelbo te Sean McBride, poznat od ranije pod glazbenim alter egom Martial Canterel. Godine 2004. kreću zajedno pisati i snimati glazbu isključivo na analognim sintisajzerma i instrumentima, a prve materijale izdaju na abumu prvijencu “Vigils” iz 2006. godine.

Senzualan glas Liz Wendelbo u kombinaciji s hladnom, kristalnom i preciznom elektronskom glazbom vrlo su brzo prepoznati na globalnoj underground sceni i naveliko hvaljeni od strane publike i glazbene profesije, a Xeno & Oaklander postaju vodeće ime minimal wave pokreta 21. stoljeća.

Cijelo to vrijeme X&O neprestano sviraju širom SAD-a i Europe, na samostalnim koncertima, a između ostalog nastupali su i u sljedećim prostorima; SF Moma, PS1 Warm Up, Miami Art Basel, Zürich Kunsthalle i New Museum in New York. Xeno & Oaklander izdaju za etabliranu Ghostly International za koju su nedavno izdali i svoj peti studijski album Topiary, kojeg dolaze predstaviti u Zagreb. Na koncertu će naravno na potpuno analognim instrumentima osim novog albuma svirati i starije stvari, ali i glazbu s njihovog ambijentalnog djela ‘Movements II’, koji će se na kazeti ekskluzivno moću kupiti u Pločniku.

Srijeda, 5. travnja, od 22 do 02, ulaz slobodan. Pridružite se Facebook eventu.