Analiza umA predstavlja svoj album prvijenac

Nakon zadnjeg singla „Buđenje“ u kojem je s Analizatorima zapjevao i jedan od najboljih hrvatskih rock vokala Zoran Mišić, Analiza umA predstavlja svoj album prvijenac!

Rock album pod nazivom „Analiza umA“ istoimene grupe nastajao je u razdoblju od 2012. godine, ali vrijeme ovdje nije igralo ulogu jer „zadovoljiti osobna očekivanja“ bila je jedina misao kojom su se Analizatori vodili. Iako se ponekad radilo u okvirima skromnih mogućnosti, ono čega nikad nije nedostajalo, kažu iz benda, upravo su entuzijazam i ljubav prema muzici. Kako im se za zajedničko muziciranje rijetko pruži prilika, kako kaže osnivač benda Marko Pavić, zbog „cvata kapitalizma u kojem srednja klasa mora raditi i po tri posla da bi mogla pristojno živjeti“, bio je primoran da većinu instrumenata i vokala u studiju snimi sam, a upravo je i to razlog koji je odredio ovaj pomalo naivno – garažni zvuk albuma benda koji nije formiran kao klasičan rock bend od nekoliko članova, već za svaku poziciju postoje barem dva člana.

Pod utjecajem Atomaca, Majki, Azre, EKV-a, Smaka i Zabranjenog pušenja nastalo je 14 pjesama na prvijencu kojima su inspiracija međuljudski odnosi, gubljenje moralnih vrijednosti i prelaženja granica koje često povrjeđuju ljudsko dostojanstvo.

„Ironija je pjesma koja govori o današnjem modernom društvu i vremenu, koje je moja omiljena grupa Atomsko sklonište davno prorekla i čiji sam stih citirao „Oni što dolaze za nama, sklapat će prijateljstva i putem kućnog kompjutera“…, a materijalizam nije ono što nas čini sretnima, nego pravi i iskreni ljudi uz koje možemo uživati u tome što imamo, a bez njih to jednostavno ne vidimo. „Ona“ je inspirirana istinitom pričom beskućnika koji je sve izgubio, ali puno i dobio – otvoren pogled na mnoge nove divne stvari i ljudske osobine koje do tada nije primjećivao. Iskreno se nadam, da će skorije vrijeme donijeti novu inspiraciju, da svi zajedno pjevamo o sretnoj ljubavi, pticama i cvijeću.“ (Marko Pavić)

Za video spotove  zaslužni su Lazeta Media za pjesmu „Moje sjećanje“ te Rudi Katuša za pjesme „Ironija“ i „Gledaj“. Sve je ostale spotove snimio i montirao Željko Sarić, koji je također odsvirao i snimio akustičnu gitaru u pjesmi „Buđenje“ koji svojom profinjenom kritikom budi inat i izvlači ono najbolje iz glazbe. Semjuel Dedić – Semko pojavljuje se kao bubnjar na spotovima pjesama „Most“, „Jedina“, „Ironija“ i „Ona“. Nikola Brčić svira bubnjeve na spotu za pjesmu „Buđenje“, a Ivana Marijan tajna je koju će Analizatori otkriti tek na sljedećem albumu. Za sada je otpjevala prateće vokale u pjesmama „Analiza umA“ i „Gledaj“ te svirala bas u spotu za pjesmu „Analiza umA“. Vojkan Runjaić osmislio je i odsvirao sve solo gitare, osim na pjesmi „Analiza umA“ na kojoj je solo odsvirao Dalibor Tasić uz vokal Saše Amića Slasha koji je pjevao i pjesmu „Pred tobom“. Michaela Sotele pjeva u pjesmi „Moje sjećanje“, a za klavijature u pjesmama „Jedina“. „Buđenje“ i „Moje sjećanje“ zaslužan je Josip Mihaljević. Mišo Krpo odsvirao je bas gitaru u pjesmi „Buđenje“, a Dario Visković – Crni snimio je bas gitaru na pjesmi „Drolja“, a pojavljuje se i u spotovima „Most“, „Jedina“, „Ironija“ i „Gledaj“ na kojima svira također bas gitaru, a od samog je početka prisutan kao prijatelj i dobronamjerni kritičar.

Album je snimljen u studiju AnTon by Anto Pavić i studiju Rox by Vojkan Runjaić, za mix i mastering zaslužan je studio Rox – Frankfurt Music Academy, muzički producenti su Vojkan Runjaić i Marko Pavić, design je napravio Željko Sarić, a logo Robert Duspara. Debitantsko izdanje Analize umA uredio je Davor Franjić.

Cijeli album poslušajte na Deezeru.