“Bože, zašto sam se udala?”, pita se gđa Bovary, premijerno u Gavelli

bovary4-foto-jasenko-rasol

U petak, 16. rujna, u 19.30, u zagrebačkom gradskom dramskom kazalištu Gavelli premijerno igra ‘Gospođa Bovary’ koju je prema književnom klasiku Gustavea Flauberta dramatizirala Ivana Sajko, a režirao Saša Božić.

Sadržaj je poznat i ironičan. On je volio nju, ona nekog drugog. On je ipak volio nju, a ona nekog trećeg. On je i dalje volio nju, no ona nekog četvrtog. A taj nije ni postojao.“, riječi su kojima mladi Justin, nesretno zaljubljen u gospođu Bovary, otvara dramu Ivane Sajko, nastalu prema klasičnom romanu Gustavea Flauberta. Preuzimajući likove, situacije i odnose iz velikog naslova francuske i europske književnosti, naša suvremena autorica ispisala je za kazalište Gavella novi dramski tekst o poznatoj priči i poznatim licima, nudeći redatelju i glumcima kompleksnu strukturu čiji su motor(i), kao i kod Flauberta, potraga za strašću i ljubavlju, pokušaji da se ispuni emotivna praznina, žudnja da se “udahne zrak” izvan sapetosti malograđanskih konvencija te suočenje s financijskim posrnućem.

Skandal koji je “Gospođa Bovary” izazvala po objavljivanju 1856. godine, možda više nema jurišni efekt na porozni društveni moral i njegovo naličje – licemjerje, ali pitanje “Bože, zašto sam se udala?” i dalje odjekuje polemički i glumstveno.

Uloge tumače Jelena Miholjević, Igor Kovač, Sven Medvešek, Filip Križan, Nikola Baće, Ivan Grčić i Franjo Dijak.

Sljedeće izvedbe su 17., 19, 22., 23. i 30 rujna. Cijena ulaznice je 65 kn.