Četvrta sezona Ljeta u MSU otvara se spektakularno, i u znaku punka – uz Pankrte

Četvrta sezona Ljeta u MSU otvara se spektakularno, i u znaku punka – u subotu, 10.6. na krovu Muzeja koncertom PANKRTA, legendi punka, koji ove godine slave 40. obljetnicu postojanja.

Ljubljanska grupa bila je jedna od prvih u istočnoj Europi i jedna od najutjecajnijih punk grupa jugoslavenskog novog vala. S provokativnim i žestokim filozofsko-sociološkim komentarima Gregora Tomca, ideologa grupe i danas doktora sociologije, te Petra Lovšina, autora najvećeg broja tekstova, Pankrti su ostavili neizbrisiv trag, a njihova glazba bila je prava revolucija.

Pankrti (u prijevodu „Kopilad“) već su svojim prvim koncertom u ljubljanskoj gimnaziji u Mostama zaradili epitet „skandalozni“. Uz nekoliko vlastitih stvari, svirali su uglavnom slovenske prepjeve Sex Pistolsa, Clasha, Dead Boysa i New York Dollsa, svojih tadašnjih idola. Nakon prvog koncerta, za koji je bend tada mislio da će im ujedno biti i posljednji, svirke u gimnaziji u Mostama bile su zabranjene idućih 10 godina. No Pankrtima otad ništa nije moglo stati na put – bili dio svjetskog punk pokreta kojeg se nije moglo zaustaviti ni obuzdati. Prije točno 40 godina, na otvorenju izložbe Mirka Ilića u zagrebačkom SC-u 1977., zapanjivši publiku, koja dotad nije vidjela ništa slično, održali su legendarni koncert koji je označio prekretnicu u jugoslavenskom rocku. Nakon brojnih nastupa i nekih promjena postava 1980. izdaju i prvu ploču “Dolgcajt” (Dosada), koji je sadržavao klasike poput “Lepi in prazni”, “Jest sem na liniji” i “Računite z nami”. „Dolgcajt“ su kritičari prozvali albumom godine te je postao jedan od ključnih albuma ne samo slovenskog, već i jugoslavenskog rocka. Nakon pet albuma i deset godina djelovanja, tijekom kojih su Pankrti ostvarili sve što se moglo ostvariti na prostoru bivše Jugoslavije, posljednji koncert održali su 1987. u Hali Tivoli. Gotovo deset godina nakon, 1996. okupljaju se kako bi nastupili kao predgrupa Sex Pistolsima na njihovom ljubljanskom koncertu, a ove godine, u punom i originalnom sastavu, s publikom na krovu MSU-a proslavit će 40 godina pokreta koji je do temelja uzdrmao i promijenio svijet.

Ljeto u MSUu svom četvrtom izdanju predstavlja nesvakidašnju kombinaciju najuzbudljivijeg od glazbe, suvremene umjetnosti i filma, a uz brojne posebnosti i iznenađenja, bogati multimedijalni program ove će godine premijerno uključivati i umjetničke performanse.

Tako će koncertu Pankrta prethoditi performans Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, koji je za prigodu otvorenja nove sezone Ljeta u MSU pripremio poseban rad. Braco Dimitrijević izvest će rad pod nazivom „Kratka povijest umjetnosti u 1200 sekundi“, koristeći mogućnosti tehnologije kao alate komunikacije i interakcije s publikom. Umjetnik će, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života koje su vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture. Više o performansu Brace Dimitrijevića saznajte OVDJE. U cijenu ulaznice za manifestaciju Ljeto u MSU uključen je i posjet velikoj retrospektivnoj izložbi Brace Dimitrijevića u Muzeju suvremene umjetnosti. Više o izložbi Brace Dimitrijevića – retrospektiva saznajte OVDJE.

Osim koncerta, performansa i izložbe, posjetitelji će, prije samog koncerta u 18 sati u dvorani Gorgona MSU-a moći pogledati i film iz ciklusa Best of Metropolis, a u terminu u 20 sati posebnu poslasticu – esejistički dokumentarac Dana Grahama „Rock My Religion“. Nakon projekcije filma, Tomislav Brlek, teoretičar književnosti, održat će predavanje o fenomenu rock’n’rolla, s fokusom na Grahamov film “Rock My Religion”. Više o projekciji filma Dana Grahama i predavanju Tomislava Brleka saznajte OVDJE.

Uz sve spomenuto, otvorenje četvrte sezone Ljeta u MSU uz legendarne Pankrte neće proći bez još jednog iznenađenja – za publiku su pripremili posebnu poslasticu – izložbu o Pankrtima „N’č se ne premakne“, koju će u MSU galeriji otvoriti na sam dan koncerta u 19 i 30 sati! Više o izložbi o Pankrtima saznajte OVDJE.

Ulaznice možete kupiti putem sustava EVENTIM te na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Cijena ulaznice je 85 kuna.

Požurite jer je, zbog sigurnosnih razloga na krovu, broj ulaznica ograničen!

Napomena: u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana