Elemental “XOXO” – ‘Ukusan mozak s jajima’

Jer, da ponovim onu staru gastronomsko-glazbenu frazu: njihov opus je pravi mozak s jajima.


Piše: Zlatko GALL

ELEMENTAL
XOXO
(Menart)
****

Tako se to jednim udarcem zatuče tri muhe. Jer album „XOXO“ je pravi obljetničarski projekt (i diskografski suputnik prigodnim koncertima) povodom dvadeset godina  djelovanja, sjajna kompilacija „opće prakse“ te pravi „companion“ biografiji Elementala „Sve samo ne romantika“ iz pera Marka Podruga. „XOXO“ naravno nudi – kako veli sam bend – „najbolje i najuspješnije pjesme koje su obilježile prvih 20 godina rada“ odnosno hitove i pjesme koje su Elementalu „obilježile, utabale put i sjajno prošle kod publike“. I, kako to već priliči izdanjima ovog tipa, tu je i „bonus“ odnosno nova izvedba pjesme „Ostavi T.R.A.G.” s davnašnjeg prvijenca „Moj, njegov i njen svijet“ iz 2000. A ona i u novom ruhu nije izgubila ništa od izvornog šarma uz laid-back iznad kojeg poput bujice teče Shotova i Remina osebujna „parlatina“. Naravno uz melodiozan refren koji je Remi još jednom potvrdio kao sjajnu pjevačicu.

Album pak otvara hit „Romantika“, hitčuga s prijelomnog albuma „Male stvari“ (2004.) koji je bend katapultirao u orbitu najintrigantnijih pojava domaće hip hop/pop-rock scene. Odluka da se muško-ženski MC-jevi združe sa svirkom živog benda (baš kao i u slučaju TBF-a ili, ako ćete, Rootsa kao prekomorskog uzora) te napusti „tvrdo“ hiphopersko gnijezdo donijela je golemi korak naprijed, „formatirala“ zvuk i stilistiku benda te – ako ćete – iznjedrila „Romantiku“. Uvod s gitarom, zarazan ritam, Remino pjevanje i repanje te upečatljiv refren i… eto dobitne formule. Sve to bilo je još očitije na „Vertigu“ (albumu iz 2010.) koji je dovršio tranziciju od hip hop formacije u rokerski bend (a la TBF) a kompilaciji podario naslovni broj, „Prirodu i društvo“ i „Malenu“(snimljenu na studijskom sessionu 2012.). Naslovna tema to najbolje p(r)okazuje s nabrijanim gitarskim slojevima, slapovima sinta te nadahnutim i efektnim citatima (jer upečatljiv začin daju klavijature na tragu davnašnje „Keep On Running“; namjerno ili slučajno – nebitno je). „Priroda i društvo“ je svakako jedan od najboljih brojeva u već impresivnom portfelju Elementala; tema koja (jednako aktualna i danas!) pljuje brutalnu istinu o hrvatskom svagdanu uz lepršavu melodiju (koja dodatno naglašava oporost teksta u „narativu“ Remi i Shota) a „Malena“ pitka tema s diskretnim jazzy štihom te dvoglasima Remi i Shota.   Album iz 2013. „U redu je“ donio je novi naramak rasnih uspješnica pa i „Prokleta ljubav“ i „Bolji si“.,  „Prokleta ljubav“ – broj koji je zacijelo užasnuo negdašnje okorjele fanove hip hopa – šarmantan je ljetni reggae a „Bolji si“ odlična pop/rock stilizacija.

Dvostruki album „Tijelo“ (2016.) očekivano je dao nove zgoditke. „Sve je moje tuđe“ pogađa na prvu maštovitim aranžmanom s aromom starog rhythm and bluesa (u zvuku klavijatura i gitarskih uleta), zavodljivim ritmom, Shotovim repanjem i Reminim vokalom a „Tijelo pamti“ još jednom demonstrira vještu međuigru pjevanih i repanih dionica uz tako tipičan emocionalni rast skladbe. Novi dokaz da je Elemental pravi organski band koji, poput univerzalnih guma, prianja uz razne žanrovske podloge. „Goli i bosi“ je dobro znani broj u koji je, da ponovim ono što sam zapisao u recenziji albuma, „naizgled populistička poskočica koju ne bi bilo teško zamisliti ni u izvedbi Jole da nije sugestivne Remi u dijalogu sa Shotom i instrumentalnih intervencija koji skladbu prebacuju u drugo „semantičko polje“. Ono inteligentnog popa ozračenog (i) solidnom dozom „freak folk“ stilizacija.“ Što je ocjena koja se mirne duše može nalijepiti na gotovo cijeli opus Elementala od „Malih stvari“ naovamo. Jer, da ponovim onu staru gastronomsko-glazbenu frazu: njihov opus je pravi mozak s jajima. Pametan, najčešće do bola iskren u prosudbama aktualnog nam okruženja te lišen dociranja i vraški zabavan.