Elevate festival u znaku hrabrosti, riskiranja i odličnog glazbeno-umjetničkog programa

Elevate Festival, koji je tokom više od desetljeća održavanja potvrdio svoju reputaciju jednog od najpoznatijih festivala elektronske glazbe u Austriji, održat će svoje drugo proljetno izdanje u periodu od 28. veljače do 04. ožujka 2018.

Utemeljen 2005. u Grazu i sufinanciran programom Europske Unije, ove godine kroz platformu “Re-Imagine Europe” predstavlja interdisciplinarno višednevno događanje koje stavlja naglasak na predstavljanje misli, ideja i koncepata u aktualnom političkom diskursu, suvremenoj glazbi i umjetnosti. Ove godine festivalska komponenta političkog aktivizma, obrazovanja i istraživanja bavi se konceptom rizika i hrabrosti. Sva predavanja, radionice, filmske projekcije i diskusije dostupne su svim posjetiteljima, a ulaznice su predviđene samo za glazbena i umjetnička događanja.

14. izdanje Elevate Festivala se ove godine otvara 28. veljače u Orpheumu uvodnim govorima organizatora te zvučnom kulisom B. Fleischmanna, koji u pratnji cijelog benda donosi novi album „Stop Making Fans“, electro dua Waelder i kolaboracije bubnjara Koeniga i virtuoza Jorge Sanchez-Chionga. Sljedeći dan glazbeni program se širi na Mausoleum i Forum Stadtpark Keller uz 3D sound sisteme Rashad Beckera, avangardnog australskog bubnjara Willa Guthriea, soundart duo Stereoist, multiinstrumentalista, Petera Brodericka i bosansko-švicarskog harmonikaša Maria Batkovića čiji je idiosinkratski stil otkrio sam mastermind Portisheada, Geoff Barrow.

Program se narednih dana nastavlja u Orpheumu uz umjetničke izlete kroz neprostorne instalacije, zvučni zid, vizualne umjetnosti, svjetlosne skulpture, meditativne eksfolijacije u koje će biti uključen i zagrebački umjetnik Onoxo, jedan od suvlasnika MOE interaktivnih instalacija – studija koji surađuje s glazbenim festivalima i galerijama već 15 godina. Dom Im Berg će u petak biti sav u znaku LGBT hip-hopa i Cloud rapa uz Nosaj Thing, Cakes da Killa, Willow i Kamaal Williams, dok Tunnel nosi vibru techna, acida i wavea uz Bunker rezidenta Mikea Servita i osnivačicu Discwoman kolektiva Emmu Olson aka Umfang. Finalna klupska večer u subotu završava uz party euforiju, gheto house i industrial na tri pozornice koje će ugostiti Nurse With Wound, Jackmastera, Willow, Ceterinu Barbieri, Micka Harrisa i brojne druge, a nedjelja se zaključuje već tradicionalnim završnim koncertom koji će ugostiti Johna Mausa, Anu Threat i Grega Foxa. Ovogodišnje izdanje uz nabrojano uvodi i neke novosti, a to je nova pozornica podno Schlossberga na kojoj će nastupiti techno predvodnici DJ Koze, Steffi i Roman Flügel.

Festivalske ulaznice su rasprodane, ali moguće je kupiti dnevne za svaki dan posebno u sustavu Eventima. Više informacija o programu, umjetnicima i samoj organizaciji Elevate Festivala dostupno je na službenoj stranici elevate.at.

ELEVATE FESTIVAL
28. veljače – 04. ožujka 2018
GRAZ / AUSTRIA
KASEMATTEN / DOM IM BERG / ORPHEUM / MAUSOLEUM /
TUNNEL / DUNGEON / FORUM STADTPARK

DJ KOZE, BEN FROST W/ MFO, NOSAJ THING, JOHN MAUS, STEFFI, KAMAAL WILLIAMS,
ROMAN FLÜGEL, NURSE WITH WOUND, JACKMASTER, DJ DEEON, OBJEKT,
PETER BRODERICK, SOFIE, ERRORSMITH, MIKE SERVITO, NÍDIA, MICK HARRIS/FRET,
IGLOOGHOST, WILLOW, GREG FOX, UMFANG, DJ TAYE, MARCO PASSARANI,
CAKES DA KILLA, CATERINA BARBIERI, ANA THREAT,
SCHALLFELD ENSEMBLE W/ ONOXO, MIA ZABELKA & TINA FRANK, STEREOIST,
WANDL, ISON, FEELIPA, SPENCER, SCHTUM, AWO OJIJI, FENNESZ + LILLEVAN LIVE AV,
B.FLEISCHMANN & BAND, MARIO BATKOVIC, WILL GUTHRIE, RASHAD BECKER,
KŒNIG & JORGE SÁNCHEZ-CHIONG, WÆLDER, HEAP & BOCKSRUCKER,
FOEHN & JEROME, JUJU LOVE RECORDS, PUSCHMANN,
ADRIANA CELENTANA, COLUMBUSH, FRANCOIS LA MER