eto: “Lako je biti svoj, pravo je pitanje koliko je korisno”

Trenutno najmlađa snaga splitske psihodelične/punk/rock scene, bend eto aktivno sudjeluje u oblikovanju iste od 2013. godine. Iza sebe imaju popriličan broj koncerata, ujedno se mogu pohvaliti zasad malim uspjesima poput: polufinala HGF-a, Inkubator demo festa te finala Imagine festivala, a bend je krajem svibnja prošle godine objavio svoj album prvijenac, “Mačak u prizmama“.

Ovaj petak, 17. veljače, u zagrebačkom KSET-u bend eto nastupiti će uz bendove Mnogi Drugi i The Yellow Buzz te zanimljivu kantautoricu Billie Joan na predstavljanju Juda Recordsa, mlade nezavisne izdavačke kuće iz Sinja, najnovije institucije dobre glazbe koja sa svojim bendovima premijerno izazi na scenu.

Ovom prigodom, pjevač umjetničkog imena Lampa, predstavio je u nekoliko rečenica ideju eto benda i njihovu viziju glazbene scene.

Već samo ime benda predstavlja jasnu reakciju na podilaženje normama i standardima. Odlučili ste na jednostavan način razložiti problematiku koja to nije i, kako ste više puta izjavili, kroz glazbu iskazati stav, bunt prema monotonoj okolini i lažnom rock’n’ rollu. Što je to što u vama izaziva revolt? Što vam smeta na glazbenoj sceni?

Lampa: Pozdrav svima! Pa iskreno šta se tiče te nazovi rock’n’roll scene, a tako i svega ostalog, najveći problem nije u tome KAKO nego ZAŠTO mladi rade određene stvari. Zapravo nemam ništa protiv nijedne skupine ljudi niti ikakavih opredjeljenja, kako u glazbi tako i u životu.  Nitko mi nikada nije smetao osim “plastičnih ljudi” kojih je danas sve više i zbog kojih je vrijednost emocije podcjenjena, a vrijednost “bluda i nemorala” otišla Bogu pod oblake.

Na sceni ste već nekoliko godina. Predstavili ste se prošle godine svoj album prvijenac „Mačak u prizmama“ i skupili staža na klupskim i festivalskim pozornicama. Da li mislite da je, uvjetno rečeno, dovoljan originalan pristup i ideja da neki bend uspije? Ili iskrenost da zagarantira uspjeh, kako ste u jednom svom intervjuu izjavili..?

Lampa: Naravno iskrenost je najbolja stvar na svijetu. Svaka maska je predivna, al’ tek tamo negdje duboko ta rugoba zasja i iznenadi. Pusti i tu rugobu da pleše.

Kakav je vaš pogled prema glazbi? Što vas vodi u tom doslovnom smislu stvaranja glazbe, ostavimo li liriku po strani?

Lampa: Pa, šta se same glazbe tiče, dolazi iz istog pravca kao i tekstovi što u konačnici tvori prostoriju sa ambijentom u kojoj se trudimo da bude dovoljno stvari za sklad i da ne pretjeramo jer onda nastaje kič i jad.

Je li zaista lako biti svoj? Ili moguće biti avangardan u 21.stoljeću?

Lampa: Lako je biti svoj, pravo je pitanje koliko je korisno. Biti avangardan je jako zabavno jer nikad ne zatvaraš vrata za sobom i sve mogućnosti su ti otvorene baš. Baš sve!

Bend čine relativno mladi članovi, ne možemo zanijekati da se svaka osoba u toj dobi najviše mijenja i oblikuje. S obzirom na tu činjenicu, kako sada gledate na svoj prvijenac skoro godinu dana kasnije od njegove objave?

Lampa: Iskreno, jako smo zadovoljni. Svakako da uviđamo mane pjesama sa prvoga albuma. Sad pripremamo materijale za drugi album u kojemu smo dosta uozbiljili i zvuk i tekstove, a u konačnici ostali smo uvjek ista četiri mala idiota.

Album je producirao Milan Mijač, bubnjar M.O.R.T.-a i osnivač Juda Recordsa koji je to isto izdanje objavio. Što je spojilo vaše glazbene putanje i kako ste našli zajednički jezik pri oblikovanju materijala?

Lampa: Mile je naš stari brat, znamo se milijun godina. Tako da šta se zvuka tiče nismo imali previše rasprava. Dosta smo ležerno to odradili i na kraju oblikovali to u prvijenac s kojim možemo biti jako ponosni.

M.O.R.T. nije jedini bend na sceni s kojim ste našli zajednički jezik. Recite nam nešto više o svojoj scenskoj mreži i obitelji Juda Recordsa. Jesu li tu bili zaslužni festivali i natjecanja ili neki drugi vid komunikacije?

Lampa: Eeee da! To je najbolja sporedna stvar u glazbi. Upoznali smo stvarno puno ekipe koja svira i mladih koji dolaze i luduju s nama na koncertu. Juda Records je jedna prekrasna priča u kojoj smo stvorili i utvrdili prijateljstva sa Billie Joan, Mnogi Drugi i The Yellow Buzz. S njima sada imamo jedan bratski odnos i komunikaciju, uvijek jedva čekaš s njima svima se okupiti i sprdati se.

Uz vašu zajedničku svirku u KSET-u, koja je vizija i plan pred bendom?

Lampa: Da, znači petak, 17.veljače, u KSET-u sviramo sa našom braćom zajednički prvi Juda Records festival pa ću iskoristit ovu priliku i pozvati svu ekipu željnu dobre, energične i lude zabave da dođu, druže se i piju s nama do ‘ko zna koje ure. Što se tiče nastupa slijede nam 18.2. Rock CaVe Malboro (Srebrenica),  24.2. Rock bar KING (Đakovo) i 25.2. Club EXIT (Osijek). Na novom materijalu radimo k’o ludi, punom parom, a sve možete pratiti na našoj fb stranici.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)