Gitarskom divu nad glavom visi bankrot

Ukoliko je vjerovati navodima stranih medija, jedan od najpoznatijih gitarskih brendova, legendarni Gibson, visi o rubu egzistencije jer mu prijeti bankrot.

Svjetski poznata kompanija je proizvela kultne Les Paul i SG gitarske linije koje su postale omiljeni instrument velikih imena poput Jimmyja Pagea, Slasha, Carlosa Santane te brojnih drugih gitarista diljem svijeta.

Gibson kao organizacija sa stoljetnom tradicijom nastala je u Michiganu, a situacija u kojoj se trenutno nalazi kompanija koja izrađuje instrumente daleko je od normale, prenosi Nashville Post. Godišnji prihodi im sežu do 1 milijardu američkih dolara, no zadnjih godina skupio se velik broj potraživanja. Ukoliko se potraživanja od 2013. godine ne pokriju, do 23. srpnja ove godine na račun kompanije sjedaju i bankovni krediti od 145 milijuna dolara.

Henry Juszkiewicz, direktor kompanije Gibson, potvrdio je kako monetiziranjem imovine, uključujući i poznatu zgradu tvornice u Memphisu, već duže vrijeme nastoje refinancirati poslovanje kako bi proizvodni segmenti kompanije opstali te da je potrebno optimizirati poslovanje kako bi se uravnotežila situacija kompanije kojoj u protivnom prijeti gašenje.

Najveće ime gitarističkog svijeta također je početkom godine potvrdilo kako ove godine neće sudjelovati na NAMM-u, najvećem američkom sajmu glazbene opreme u kalifornijskom Anaheimu koji upravo ove godine najavljuje širenje svog showa.