His Clancyness: “Dobar dio naših pjesama bavi se živom, dišućom kulturom. Usamljenom i izoliranom”

Kanadsko-talijanski bend His Clancyness tokom svoji sedam godina postojanja odlično je prihvaćen od strane publike i kritike, a njihov zvuk, kombinacija akustičnog i synth zvuka, ne prestaje izmicati definicijama.

Prošloga ljeta objavili su prvi singl nakon tri godine stanke, a u listopadu prošle godine objavljen je i njihov drugi album “Isolation Culture” koji su pripremali pune dvije godine. Eksperimentiranje glazbom u te dvije godine dovelo je do zaista unikatnog albuma vrijednog pažnje, a našoj publici predstaviti će ga u zagrebačkom klubu Klub. ovaj vikend, 3. veljače.

Nastao na temeljima samozatajnog solo projekta His Clancyness danas čine njegov utemeljitelj Jonathan Clancy (gitara/vokal) te Jacopo Borazzo (bubnjevi), Giulia Mazza (synth) i Nico Pasquini (bas). S Jonathanom smo porazgovarali o glazbi, pop kulturi i svemu što stoji pred ovim glazbenim projektom.

Fotografije: Giulia Mazza

His Clancyness je od početka tvoj osobni pseudonim, Jonathane [Clancy]. U tom pogledu, možemo li govoriti da te ovaj bend, ova glazba definira? Ili da ova glazba personificira tvoju životnu filozofiju?

Jonathan: Teško pitanje. Rekao bih da je velik dio moje životne filozofije usađen u teme i glazbu benda. Ona sigurno definira mene osobno, no u ovom trenutku je bend postao zajednički napor u kojem svatko doprinosi. Zadržali smo ime, no His Clancyness je postao potpuni bend dolaskom Jacopa, Giulie i Nica.

Rođen u Ottawi, odrastao si između Kanade i Italije seleći se između dvije zemlje, dva kontinenta veći dio svog djetinjstva i sad si se skrasio u Bologni. Koliko je taj aspekt tvog odrastanja utjecao na tvoj pristup glazbenom stvaralaštvu i na tebe osobno? Što te motiviralo da se odlučiš na taj korak da ostaneš u Italiji?

Jonathan: Vjerojatno sam više inspiriran stvarima koje mi nedostaju u svakoj od tih zemalja. Uvijek sanjaš o onom drugom mjestu. To je vrlo vjerojatno uvjetovalo moju želju da čim više budem u pokretu, na cesti, vidim nova mjesta i donosim našu glazbu novim licima. Moja motivacija da ostanem u Italiji došla je sama od sebe – postigli smo toliko puno bivajući ovdje, u ovoj tegobnoj zemlji u kojoj je umjetnost uvijek gurana na margine…zašto odustati sada? Ponosan sam na sav trud i predanost koju smo posvetili ovom bendu.

Rano iskustvo u glazbenom svijetu stekao si svirajući za brojne hardcore i punk bendove. Na koji način je ta avantura evoluirala u chamber-pop ritmove i mračnu ambijentalnu teksturu?

Jonathan: Opsjednuti smo glazbom i vrlo lako skačemo od avangardnih Can albuma, preko Fennesza do Black Flag albuma. To je jednostavno u nama, pretpostavljam. I dalje uživam svirati u punk bendovima, samo osjećam da mi je potreban novi glazbeni pothvat da se kreativno izrazim.

Smatraš li se fanom pop kulture?

Jonathan: 100% da! Veliki sam rock’n’roll povjesničar i ljubitelj pop kulture. Na to je usmjeren gotovo sav moj interes.

Fotografije: Giulia Mazza

Tvoj rani solo projekt vrlo je brzo prerastao u full-time bend. Kako je došlo do ove glazbene suradnje između vas?

Jonathan: Dogodilo se vrlo spontano, moji najbolji prijatelji uglavnom sviraju u bendu. To je zbir ljud s kojima sam oduvijek želio svirati i pretpostavljam da smo jedino trebali dočekati pravi trenutak.

Prošle godine ste predstavili svoje drugo studijsko izdanje ‘Isolation Culture’. U pravom His Clancyness stilu, radi se u dubokom i detaljnom albumu. Koja je ideja iza njegovog nastanka?

Jonathan: Recimo da smo se željeli fokusirati na našu interakciju s kulturom u današnje vrijeme i činjenicu da smo navikli čitati o njoj, a zapravo ne dijeleći ju u pravom smislu riječi. Prikupljamo pojmove i činjenice koji se samo gomilaju u našoj glavi bez prave svrhe. Tako da se dobar dio naših pjesama bavi se živom, dišućom kulturom. Usamljenom i izoliranom.

Koncert u Zagrebu podudara se s kratkom turnejom u regiji. Koji su daljnji planovi pred bendom?

Jonathan: Nastupati, nastupati i još nastupati. Mislim da bismo u nekom trenutku voljeli objaviti novi materijal u nekom manjem formatu split albuma ili slično. Vidjet ćemo.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)