Hrvatska glazbena scena oprašta se od Nevena Mijača

Hrvatsku glazbenu scenu potresla je vijest o smrti Nevena Mijača, čovjeka koji je zvuk usne harmonike ovjekovječio na brojnim hitovima iz hrvatske glazbene povijesti, koji se nažalost godinama borio s teškom bolešću. Zagrebački bluzer i virtuoz usne harmonike bitku je izgubio sinoć u 52. godini života.

mijacOvaj virtuozni glazbenik, omiljen među kolegama i publikom, rođen je 1965. u Zagrebu. Od svoje šeste godine svirao je violončelo, studirao Glazbenu akademiju u Zagrebu, a od šesnaeste godine svirao je usnu harmoniku. U svojim dvadesetim godinama odlazi u Pariz i tamo živi kao studijski glazbenik i svirač u metrou. U tom periodu ostvaruje iskustvo svirajući i po pariškim klubovima, te snima demo materijal sa grupom Major Band.

Početkom ’80ih priključuje se grupi „Telefon“, koja kasnije nastavlja djelovanje kao „Telefon Blues Band“. Surađivao je, svirao i snimao s brojnim hrvatskih glazbenicima od kojih su se na dugom popisu našli Crvena jabuka, Neno Belan, Arsen Dedić, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Prljavo kazalište, Gibonni, Parni valjak, Toni Cetinski, Ben E King, Adrian Burns, Alan Bjelinski, Natali Dizdar, Psihomodo pop i mnogi drugi. Na krilima prokušanih blues standarda, Neven Mijač je u društvu glazbenika, Eduarda ‘Jimmy’ Matešića, Roberta Vnuka, Alena Svetoperića i Damira Šomena objavio posljednji album „Nothing Toulouse“ istoimenog blues benda.