Hrvatska premijera Laibachovog dokumentarnog mjuzikla “Dan oslobođenja”

Laibach, Pjongjang, 19. kolovoz 2015.

U nedjelju, 5. ožujka u 20,00 sati u novome izdanju Filozofskog teatra u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu, urednik i voditelj programa Srećko Horvat predstavit će nam dva nova, iznimno atraktivna gosta: Ivana Janija Novaka, člana i idejnoga začetnika najpoznatijega slovenskog benda Laibach te Mortena Traavika, norveškoga redatelja, aktivista i autora filma “Dan oslobođenja”, dokumentarca koji prikazuje Laibachov iznimno uspješan nastup u Sjevernoj Koreji.

Laibach u Sjevernoj Koreji” – reći će poznati slovenski filozof Slavoj Žižek – “mislim da je to bio najfascinantniji kulturološki, ideološki i politički događaj 21. stoljeća.”

Dužnosnici Sjeverne Koreje ovako su opisali taj događaj:

Ovaj sastav smatra se neonacističkim jer koristi scenografiju i kostime koji podsjećaju na Hitlera. Oni se ismijavaju i izruguju onome što nazivaju diktaturama širom svijeta, a glazba im je užasna! Ako Laibach bude posjetio DNRK, izvest će neku provokaciju i naštetiti našem socijalističkom sustavu.

Ipak, Laibach je bio prvi glazbeni sastav u povijesti sa Zapada koji je posjetio Sjevernu Koreju. A sada dolazi u zagrebački HNK u kojem će se, u sklopu Filozofskog teatra, održati hrvatska premijera dokumentarnog mjuzikla “Dan oslobođenja”.

U posljednjih trideset pet godina od svojega nastanka u slovenskome industrijskom gradiću Trbovlju, Laibach i dalje drži titulu jednoga od međunarodno najslavnijih glazbenih sastava poteklih iz bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe.

Film “Dan oslobođenja” publika zagrebačkoga HNK imat će ekskluzivnu prigodu pogledati netom prije negoli film uđe u hrvatsku distribuciju zahvaljujući produkcijskoj kući Restart koja je suorganizator ovog specijalnog izdanja Filozofskog teatra.

Ulaznice u slobodnoj prodaji HNK – 50/70kn.