Hrvatsko društvo skladatelja i ZAMP predstavljaju projekt “Autorica!”

"Autorica!" je prilika da javnost upoznamo ili podsjetimo da su neke od najuspješnijih pjesama popularne glazbe napisale žene.

Novo poglavlje promocije domaćeg glazbenog autorstva koje otvaraju Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP zove se „Autorica!“. U suradnji s nacionalnom glazbenom televizijom CMC TV,  svakog će tjedna javnosti predstaviti po jednu ženu čiji je rad ostavio značajan trag u hrvatskoj glazbi. Video portreti najpoznatijih hrvatskih autorica glazbe ili tekstova, u trajanju od 5 do 10 minuta, približit će publici načine skladanja i stvaranja najpoznatijih dama domaće glazbe.

„Autorica!“ je prilika da javnost upoznamo ili podsjetimo da su neke od najuspješnijih pjesama popularne glazbe napisale žene. Posljednjih godina svjedočimo i uspješnom valu mladih kantautorica koje dolaze iz svih dijelova zemlje, a ovaj novi projekt ujedno je i poticaj svima koje tek započinju ili još razmišljaju o pozivu glazbenice, neovisno o godinama.

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP u svojoj evidenciji imaju 10.219 članova a od njih su 1.879 (ili 18 posto) žene. Najstarija živuća autorica rođena je 1928. godine a najmlađa 2012. godine: u tih 9 desetljeća napravile su ili surađivale na tisućama pjesama, od kojih ćemo na mnoge podsjetiti sljedećih mjeseci. Nadamo se da će i njihovi primjeri pomoći da se postotak žena među autoricama, a posebno skladateljicama, autoricama  glazbe, poveća!

Prva koja će podijeliti svoja iskustva i razmišljanja je Vjekoslava Huljić, komercijalno najuspješnija autorica tekstova popularne zabavne glazbe za veliki broj izvođača. U prvom velikom predstavljanju, ona će otkriti svoj način stvaranja stihova i suradnje s drugima. Vjekoslava je jedina žena koja se već godinama nalazi na listi top 10 autora po zaradi. Njezini stihovi pomažu pokretati karijere, puniti dvorane, osvajati Cesarice i Porine. Zbog brojnih hit pjesama i fraza koje su ušle u svakodnevni govor, sigurno je da će ova Autorica! biti zanimljiva najširem krugu publike, ali i svima (i ženama i muškarcima!) koje zanima pisanje stihova koji ulaze u uho i ostaju u pamćenju.  

Projekt počinje s emitiranjem u ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine. CMC TV će predstavljanje naših autorica emirati svakog radnog dana točno u podne, a danima vikenda u dva navrata, u 12 i 18 sati.