Ivan Ščapec (Seine) – “Čovjek ne može živjeti tako da mu snovi budu gori od stvarnosti”

Psihodelični dream-punk bend Seine prošao je svoju metamorfozu od kantautorskog projekta Ivana Ščapeca,  gitarista i pjevača ovog sastava, da bi kroz eksperimentiranje noise-pop grupe Vlasta Popić evoluirao i zasjao kao jedan od zanimljivijih autorskih kolektiva na regionalnoj sceni.

Svoj kreativni put do ovog trenutka Ivan Ščapec i Seine objedinili su na novom izdanju “Sno sna”, objavljenom u rujnu ove godine. Album najavljen singlom “Svog” koncertno će zaživjeti u zagrebačkoj Tvornici kulture ovaj četvrtak, 26. listopada, a o čemu su sanjali tokom njegovog stvaranja otkrili smo u razgovoru s idejnim nositeljem i tekstopiscem iz Varaždina, Ivanom Ščapecom.

Nakon niz odsviranih koncerata u regiji i nekoliko objavljenih singlova, sredinom rujna dočekali smo vaš album prvijenac – “Sno sna”. Jeste li nakon njegove objave prodisali punim plućima?

Ivan Ščapec: Stvarno smo ga dugo čekali, tako da još hvatamo dah. Potrajalo je od kad smo osvojili Demofest pa do snimanja, miksanja, objave… Ali dobro smo koristili to mrtvo vrijeme, tako da nije bilo uzalud. Sad polako hvatamo zamah.

Koja je ideja nosila ovo izdanje? Što ste na njemu željeli objediniti? I jeste li to dosanjali?

Seine, naslovnica albuma “Sno sna”

Ivan Ščapec: Ideja da čovjek ne može živjeti tako da mu snovi budu gori od stvarnosti. To je stvarno beznadežno postojanje. Kad si budan, sve je kol’ko tol’ko ok, ali kad zaspiš, onda ti se sruči na čelo sve što si mislio da je kol’ko i tol’ko, ali zapravo je duboko i mučno. I od tog nemaš kud. Taj san je sad odsanjan, ili dosanjan, barem za mene. Sad ga drugi mogu secirati.

Kroz temu snova nekako se najviše isprepleo pojam ljubavi s jednim melankoličnim prizvukom. Jesu li sve ljubavi tužne?

Ivan Ščapec: Nisu. Đole Balašević kaže “ o kako tužnih ljubavi ima, ovaj svet je ispunjen njima”, ali nije rekao da su sve tužne, već da ih tužnih ima. A Đole obično zna što priča.

Prilikom objave svog prvijenca udružili ste snage sa slovenskom izdavačkom kućom Moonlee Records nakon nastupa na festivalu MENT Ljubljana 2017. Ovakve platforme postala su zanimljiva meka alternativne glazbene scene, od glazbenika do promotora, pa nas zanima vaš/tvoj osobni doživljaj i iskustvo jednog ovakvog okupljanja.

Ivan Ščapec: Zanimljivo je jer se stvarno sjati ljudi na to, pa onda imaju okrugle stolove, gdje raspravljaju o tekućim problemima i rješenjima industrije, pa mućkaju glavama, filozofiraju, ali na kraju dana, umrežuju se, uvaljuju si diskove svojih bendova, vuku se međusobno za rukav “ovo nisi vidja, ovo moraš vidit” i mislim da sve to skupa ima dosta smisla. Nama je s Vlastom takva vrsta promocije dosta pomogla. Dođe lik iz Slovačke, vidi tvoj gig, pozove te na festival. Ta-da!

Kritike vašeg izdanja su više nego pozitivne, a sada ga po prvi predstavljate u Zagrebu, u Tvornici kulture. Planirate li kakve posebnosti ovom prilikom?

Ivan Ščapec: Uobičajeno. Za sad smo još dosta strejt bend, tako da sviramo više-manje cijeli album i poneki novitet.

Upravo na osebujnom, ili „iščašenom“ kako ga je poetično okarakerizirao Jagatić, karakteru vašeg glazbenog izraza nastao je Seine. Prvo kao kantautorski projekt, da bi nakon toliko godina zasjao u punokrvnom sastavu ovim albumom. Koja je to premisa od koje polazite prilikom stvaranja glazbe?

Ivan Ščapec: Pretpostavljam da tražimo da nas glazba ‘radi’. Kad te ‘radi’, to je to, kad te ‘ne radi’, promijeni nešto da ‘proradi’. Najjednostavnije rečeno.

Često se projekt Vlasta Popić ističe kao neprežaljen oblik tvoje glazbene metamorfoze, no svakako tu treba spomenuti i brojne druge glazbene projekte koje vodiš ili u kojima sudjeluješ. Eine, čiji je EP također nedavno ugledao svjetlo dana, Chubakina Baka,… Gdje sve plivaš trenutno?

Ivan Ščapec: Pa zapravo, to je to. Završio sam Eine EP, objavili smo Seine Lp, upravo završavamo najnoviji hit Chubakine bake. Van toga trenutno nemam angažmana. Bacio sam se na sintove i matre malo, tako da mi to oduzima dosta vremena.

Tokom posljednjih godinu dana zaredali ste nemali broj inozemnih gaža, a sigurno osim Tvornice možemo još koji datum držati na radaru. Nastavljate jednako aktivnim koncertnim tempom?

Ivan Ščapec: Nastavljamo, sve ćete znati na vrijeme. Zasad se držimo Slovenije, a onda na proljeće nastavljamo s turnejama. Sljedeće godine će nas biti svugdje.

Mixer svoje čitatelje ovom prilikom vodi na promociju albuma “Sno sna” u Tvornicu, a od ulaznica vas dijeli jedan klik na ovaj link.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)