Izložba “Nepročitane knjige” slikarice Ivane Tkalčić u galeriji Šira

izlozba__neprocitane_knjige__ivana_tkalcic__pozivnica__576p

Izložba “Nepročitane knjige” mlade nagrađivane akademske slikarice Ivane Tkalčić održati će se 19. listopada u 19 sati u galeriji Šira, Preradovićeva 13.

“Aura koja emanira iz umjetničkih djela nerijetko se naziva svetom. Ta se djela često doimaju nedodirljivima i nedostižnima, dok njihov nastanak ostaje zagonetan. Upravo stoga veliki broj suvremenih umjetnika pokušava razbiti taj zid između umjetnika i promatrača. Ivana Tkalčić svojim umjetničkim djelovanjem istražuje taj odnos, koristeći riječi koje će biti pročitane od strane gledatelja. Tako uspostavlja bliski kontakt s publikom, koja njena djela doslovno “čita”. Stoga ona u svom radu koristi knjige, vlasništvo s kojima nije imala doticaj. Djela prema kojima Ivana ne gaji osjećaje i s kojima nije uspostavila odnos, u čije postojanje nije involvirana.

Ona u gotovo ritualnom procesu knjige transformira u djela likovne umjetnosti. Tijek nastanka ima točno određene faze aktivnosti koje se ponavljaju u istim postupcima pri svakoj izradi umjetničkog djela. Umjetnica kida stranice iz knjiga, dere ih i na taj način dekonstruira njihovo značenje civilizacijskog pojma, kao i njihov sadržaj i kontekst. Stvara kolaž, odnosno sliku netradicionalnom metodom – vlastitom invencijom iste. Fragmenti knjiga postaju amorfna masa koja se miješa ritmičkim pokretima. Zatim prostiranjem mase po situ izrađenom od njenih drugih umjetničkih djela iščekuje krajnji rezultat, koji se dobiva dugotrajnim sušenjem mase. Točno zadani elementi ipak ne mijenjaju tvar, odnosno papir. On se transformira i pritom mijenja značenja, sadržaj i formu. Forma, čiji su sadržaj riječi, postaje sadržaj, čija su forma riječi…U relaciji umjetničkog djela i gledatelja rad se dovršava, svaki put dobivajući novo značenje i novi sadržaj. Rad je slika od teksta, tekst od slike. Dolazi do transcendiranja granica slike i riječi gdje se njihove uloge dvosmjerno, intermedijalno mijenjaju.” Maja Flajsig

foto_ivana-tkalcicIvana Tkalčić diplomirala je 2016. godine Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi art. prof. K. Turčić. Prije Akademije magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s temom kulturni turizam. U akademskoj godini 2014./2015. dobila je ERASMUS+ stipendiju koja joj je omogućila studijski boravak na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za samostalno umjetničko djelo, državne i županijske stipendije, studentske nagrade Zlatni index i prestižne austrijske Red Carpet Art nagrade. Sudjelovala je na brojnim umjetničkim radionicama kao što su: radionice BAUHAUS u suradnji s Muzej suvremene umjetnosti u Zagreb, Performans i ples te Papir i reciklirani materijal na Akademija likovnih umjetnosti u München. Ima realizirane dvije samostalne izložbe u Varaždinu i Zaboku, te je izlagala na mnogim grupnim izložbama od kojih su neke: Young European Art u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatija, Erste fragmenti 12 u galeriji Kranjčar, Zagreb; projekt BAUNET, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Studentski kulturni centar Novi Sad, Novi Sad, Kuću arhitekture ORIS, Zagreb, Međunarodna izložba minijatura, Zagreb; Novi Sad; Beograd. Trenutno se priprema za realizaciju umjetničkih rezidencija u Grčkoj i Belgiji.

Izložbu možete pogledati do 30. listopada 2016.

Radno vrijeme galerije: ponedjeljak – petak od 17 do 21 sati, te subota – nedjelja od 10 do 20 h.