John Scofield, zvijezda Zagreb Guitar Festivala u Kinu SC

Foto: Nicholas Suttle

Jazz legenda, dobitnik Grammyja i jedan od najboljih svjetskih jazz gitarista današnjice nastupit će 27. ožujka, s početkom u 20.30 h u Kinu Studentskog centra u Zagrebu u sklopu 3. Zagreb Guitar Festivala koji se održava od 26. 3. do 1. 4.

Gitarističko umjeće Johna Scofielda ima utjecaj na jazz glazbu od kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća sve do danas. Stvaratelj vrlo prepoznatljivog zvuka i stilske raznolikosti, Scofield je vrhunski jazz improvizator čija se glazba uglavnom može svrstati negdje između post-bopa, funka koji pleše na granici s jazzom i R&B-a.

Rođen u Ohiu i odrastao u predgrađu Connecticuta, Scofield je uzeo gitaru u ruke u dobi od 11 godina, nadahnut podjednako rock i blues gitaristima. Pohađao je Berklee College of Music u Bostonu. Nakon debi albuma snimljenog s Gerryjem Mulliganom i Chetom Bakerom, Scofield je dvije godine bio član Billy Cobham-George Duke sastava. Godine 1977. imao je priliku snimati s Charlesom Mingusom, a iste se godine pridružio Gary Burton Quartetu.

Međunarodnu karijeru započeo je kao vođa sastava i pjevač 1978. Otad suvereno vodi vlastite skupine u međunarodnoj jazz sceni, snimio je preko 30 albuma (mnogi se već smatraju klasikom), uključujući suradnje sa suvremenim favoritima kao što su: Pat Metheny Charlie Haden, Eddie Harris, Medeski, Martin & Wood, Bill Frisell, Brad Mehldau, Mavis Staples, Vlada Mule, Jack DeJohnette, Joe Lovano i Phil Lesh.

Cijena ulaznica za Scofieldov nastup je od 189 do 229 kuna.

Na 3. ZGF-u također nastupaju Pepe Romero, Mak Grgić, Srđan Bulat, Ana Vidović, Damien Lancelle i dr.

Raspored i ostale informacije nalaze se na službenoj stranici zagrebguitarfest.com.