Knjiga „Film u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, koristan podsjetnik na sivu zonu

Marijan Mikac (1903-1972) 1941. je godine imenovan ravnateljem Državnog ravnateljstva za film u NDH i smatra se začetnikom profesionalne filmske proizvodnje u Hrvatskoj. Omogućio je, među ostalim, snimanje prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog umjetničkog filma, „Lisinski“ (1944), u režiji Oktavijana Miletića.

Život i djelo Marijana Mikca, književnika, književnog kritičara i filmskog producenta, obilježeno je političkim i društvenim okolnostima, promjenama vlasti te, u vrijeme komunizma, optužbama i egzilom. U naslovnom djelu o povijesti i razvoju filma na području NDH, koji je neovisno o karakteru vladajućeg režima bio vrlo intenzivan te rezultirao preporodom hrvatske kinematografije, govori iz perspektive aktivnog te značajnog sudionika. Djelo sadrži pretisak dviju autorovih knjiga: „Film u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“ iz 1971. te „Tri godine rada Hrvatskog slikopisa“ iz 1944. godine. Nakladnici su Vedis i Matica hrvatska, ogranak Senj.

Sadržaj knjige nije pisan u službi tadašnjeg režima, nego opisuje vrijeme NDH te rad i položaj intelektualaca u tom vremenu, a u kojem se nalazio i sam autor knjige.