Koncertna promocija Ružićevog albuma „Spiritual Market“ uz premijeru jazz art filma u Kinu SC

Vedran Ružić (foto: vedranruzic.com)

Danas, 27. siječnja, u zagrebačkom Kinu SC (Savska 25) održat će se umjetnički događaj koji će nedvojbeno obilježiti početak godine: predstavljanje konceptualnog jazz albuma “Spiritual Market” fantastično nadarenog mladog kontrabasista i slikara Vedrana Ružića.

Album je inspiriran zapisima putovanja Marka Pola po dalekom Istoku, a to se ogleda i u zvučnim paletama koje ovaj nadareni kompozitor i instrumentalist koristi: osim njegovih 5 raznovrsnih kompozicija, obojanih tradicionalnim istarskim, kineskim i drugim utjecajima, nalaze se tu i Ružićevi aranžmani srednjevjekovnog moteta i tradicionalne mongolske pjesme. Njegov sastav, koji još čine Adriano Bernobić (bubnjevi) i Pavle Miljenović (gitara) iznimnom vještinom pliva kroz sve te različite glazbene jezike, a zapaženo je i gostovanje briljantnog saksofonista Marija Bočića na trima pjesmama. Izvrsno zvučno oblikovanje njihove izuzetne svirke jamči činjenica da je producent albuma Zvjezdan Ružić, i sam vrhunski jazz glazbenik.

Predstavljanje se, međutim, neće iscrpiti u koncertnoj izvedbi kompozicija s albuma. Ono je, štoviše, zamišljeno kao cjeloviti umjetnički događaj koji se sastoji od svirke i projekcije pratećeg art filma u režiji Ire Tomić i Johna Karduma.

Film na osobit način interpretira priču o Polovim putovanjima, spajajući na fantastičan način likove poput Kublaj-kana, derviša, asasina i drugih sa suvremenoumjetničkim izričajem.

Kao album, “Spiritual Market” fascinantno kombinira likovnost, priču i izuzetno sviranje, čineći jedno rijetko slojevito i značenjem bogato izdanje. Praćen vlastitim filmom, izveden uživo, ponudit će on zasigurno jedan od najosobitijih koncertnih doživljaja u ovoj godini.