Krešo Bengalka “Sve najbolje” – samotnjačko putovanje prvaka tvrdog đira

Novim albumom Bengalka donosi intimniji, osobniji portret sebe i vlastitog pogleda na život, no upravo zbog te emotivnije ogoljenosti album zvuči sirovije od prethodnika

Piše: Emanuela Tomino

KREŠO BENGALKA
“Sve najbolje”
Menart
****

Nakon albuma “Finale” i “Split ZOO”, Krešo Kulašin, poznatiji kao Krešo Bengalka, je prošli petak javnosti servirao svoje treće samostalno izdanje, album “Sve najbolje”, koji je ovaj put povjerio novom izdavaču, etiketi Menarta. 

Splitski MC, koji se na domaćoj i regionalnoj sceni etablirao kroz projekte Kiša metaka te Krešo i Žuvi, ovim albumom kao stroj za rime nastavlja hiperprodukcijski niz u kojem nakon osamostaljenja svake godine niže po jedan album. Iako je album predstavljen kao zbirka njegovih “najvećih neobjavljenih i zaboravljenih pjesama” na kojima je radio posljednjih nekoliko godina, dakle paralelno s dosad objavljenim albumima, Krešo Bengalka je na njemu doslovno servirao “sve najbolje” što ovaj MC može ponuditi te je u njemu vidljiva evolucija od karikaturalnog alter ega Bengalke u Kiši metaka do repera koji je etiketiran kao “prvak tvrdog đira” i koji donosi rap s porukom. U ovih 15 novih uradaka jasnija je vizija onoga što Krešo Bengalka predstavlja – za razliku od prethodnih albuma Bengalka donosi intimniji, osobniji portret sebe i vlastitog pogleda na život no upravo zbog te emotivnije ogoljenosti album zvuči sirovije od prethodnika. Kako sam otkriva, svaka pjesma jasno označava neki period njegovog života i svaka je napisana prema proživljenom iskustvu, od emocionalnog sloma, borbe s vlastitim demonima, straha od vlastite smrtnosti do egzistencijalne noćne more, odnosno “hrvatskog sna”, a na nama je da iz njih iščitamo biografske crtice i filozofiju splitskog repera.

U ovom samotnjačkom putovanju, Bengalka je ogolio i broj ljudi oko sebe pa se tako na albumu pojavljuju tek Stipe Srdela (Kvalitet), Saša Antić aka Alejuandro Buendija (Radno vrime) i Žuvi (Medovi), a produkcijom se odlučio pozabaviti samostalno, dok je završnu obradu zvuka ipak povjerio DJ Vrhu. Unatoč repetitivnosti pojedinih elemenata, poput pjesme “Direktor” u kojoj Bengalka čak 96 puta ponovi ovaj (kod nas notorni) pojam, album ne zalazi u monotoniju. Dapače, na albumu “Sve najbolje” Krešo se igra beatovima i brojnim drugim elementima kojima gradi melodiju i flow albuma, a najavni singl albuma, pjesma “Otpor”, donosi nam čak rock moment gitarističkom solažom za koju je zaslužan Mario Civadelić. Iako upravo navedeni singl nije najbolje legao “tvrdim” fanovima, zapravo se radi o prilično zanimljivom broju koji je, pored također ranije predstavljenih singlova “Stroj”, “Crni dani” i “Direktor”, prikupio šesteroznamenkasti broj pregleda na YouTube kanalu, ali I privukao pozornost van krugova hip hop scene. Pored njih, na albumu će se naći još pokoji zarazni broj koji će naći put do fanova na pozornicama najavljenih ljetnih nastupa i festivala, primjerice nedavno objavljeni “Umrit ću mlad” ili nabrijani “Mala je bombon”, a fanovima “tvrđeg đira” svakako će dobro leći “Elita” i “A?”.