Kultna Gibsonova Flying V gitara slavi svoj 60. rođendan

Revolucionarni rockerski instrument, od svog nastanka 1958. do danas, predstavlja gitaru sa stavom. Gibsonov Flying V je i dan danas jedna od najprepoznatljivijih električnih gitara ikada dizajnirana, a na današnji dan, 06. siječnja 2018., slavi svoj 60. rođendan.

Nastao kao odgovor na Fenderov kultni Stratocaster, dizajn Flying V gitare jedini je preživio natječaj Gibsonovog direktora Teda McCartya 1956., a patent za gitaru je izdan 07. siječnja 1958. Iako je gitara prvotno osvojila blues gitariste Alberta Kinga i Lonniea Macka, nije se prodavala naročito dobro i vrlo brzo stala je njezina proizvodnja.

Za njezin revival zaslužni su Dave Davies i Kinksi, i to igrom slučaja. Tokom njihove turneje 1965., Daviesova gitara zagubljena je na jednom od aerodroma te se na televizijskom gostovanju pojavio s Gibsonovom Flying V gitarom i ponovo izazvao zanimanje za nju, no ono se tokom narednih desetljeća poput kakvog prokletstva javljalo i gasilo.

Gitaru su donekle proslavili Keith Richards na slavnom koncertu Rolling Stonesa u Hyde Parku 1969., i Jimi Hendrix, koji je bio veliki fan Alberta Kinga te je dao napraviti prepoznatljivi custom primjerak, zatim Michael Schenker (Scorpions, UFO), Marc Bolan (T. Rex), Eddie Van Halen i Tom Petty, da bi tek ’80-ih postala sinonim heavy metal imidža glazbenika poput Jamesa Hetfielda i Kirka Hammetta iz Metallice, Zakka Wyldea, Paula Stanleya (Kiss) i Brenta Hindsa (Mastodon).