Lela & Joe Kaplowitz – WITH EVERY BREATH

lela-joepiše: Dinko Husadžić Sansky

Svoj glazbeni Zlatni Gral Lela Kaplowitz pronašla je u sretnoj kombinaciji osebujnog pjevačkog talenta i sudbonosnog susreta s američkim pijanistom Joe Kaplowitzem. Hrabro je krenula u svijet, naoružana samopouzdanjem i bogomdanim glasom…od rodnog Siska, preko Lovrana i Londona, Graza do New Yorka i…nazad, na našu sreću, u Hrvatsku – zajedno s tim pronađenim Gralom.

Kako ta glazba zvuči mogli smo čuti već na prvom albumu jazz supružnika Love Me or Leave Me, svakako jednim od najboljih domaćih jazz albuma u 2010. godini. Iako su tamo obrade i posvete velikanima, pokazana je lakoća izvedbe koja plijeni. Taj spoj pozitivnih vrijednosti američkog jazza križan s emotivnošću našega podneblja i Lelinim temperamentom, započet na tom albumu, punu zrelost dosegnuo je u suradnji s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Saše Nestorovića.

Korak od sedam milja napravljen je upravo Lelinim autorskim skladbama i bogatim aranžmanima Joea Kaplowitza, aranžmanima kakve bi poželjeli i Thad Jones ili Gil Evans.

Lela je autor skladbi, osim dvije (Blues in Red Hook i Bolero) koje potpisuje Joe. Skladbe su nastajale tijekom zadnjih desetak godina, na različitim mjestima, svaki trenutak inspiracije bijaše dobro došao…u američkom Central parku, u zrakoplovu, pri plivanju u moru, tijekom šetnje između Lovrana i Opatije…a radeći ih u bračno/glazbenom dvojcu, postajale su zajednička priča Lele i Joea.

Lela mi reče kako se osobno smatra instrumentom u rukama Kreatora koji kroz nju šalje skladbe kako bi ih podijelila sa svima nama. Vidljiva je ta duhovnost, a tekstovi pjesama, vrlo zanimljivi, uvijek odišu poantom o kojoj valja razmišljati, bilo da se krene od nekakvog, gotovo haiku minimalizma pa do osobnosti i raskoši životnih priča (Sisters i Sand Story), do dubokog promišljanja o nama u svijetu (I Celebrate The Life), kroz ispitivanje nekog svojega ja (I Love Myself), dok baladična i naslovna With Every Breath predstavlja himnu slaveći ljubav i život.

Lelina je interpretacija upečatljiva, glazba orkestra korespondira s tim idejama, a članovi Jazz orkestra daju i više nego je zapisano u notama. Kao da godina sviraju s Lelom i Joeom (uostalom, nedugo smo u Maloj dvorani Lisinskog svjedočili iznimnom senzibilitetu Jazz orkestra kad se namjere na kvalitetne autore, mislim na suradnju s Charlesom Toliverom!).

Nema tu autorskog ega, puno prostora su dobili Orkestar i solisti (morao bih popisati sve izvođače!), a pravi dojam velike glazbene magije projekta With Every Breath imamo zgodu vidjeti i čuti već 28. veljače na promociji u zagrebačkom VIP klubu koja će svakako ponuditi jedan od jačih domaćih jazz koncerata ove sezone.

Put od, uvjetno rečeno, «minimalizma» Lekap Quarteta s prvog albuma do ovog projekta, filigranski popločan glazbenom duhovnošću rijetko viđene snage, daje nam sedamdesetak minuta raskošnog vokalnog i big bandovskog užitka, toliko modernog i istodobno zaronjenog u svu pozitivnu baštinu žanra.

Stil i poruka koju nam jazz supružnici nude u svojoj toploj ljubavno/glazbenoj priči – svevremenski su.