Majke – kupanje u mrtvoj krvi

majke

piše: Petar Hrstić

Krajem 80-ih godina, kad se još nije očekivao nagli raspad bivše države, u srcu Slavonije, u Vinkovcima, nastaje alternativna indie scena koju predvode Majke. Nikada prije (a vjerovatno niti poslije) u Hrvatskoj neće postojati bend koji spaja toliku bol i sukobe s osobnim demonima u blues i hard rock elementima. Vokalne i spisateljske sposobnosti Gorana Bare, u kombinaciji sa glazbenim sposobnostima Nedjeljka Ivkovića – Kilmistera, Zorana Čalića i ostalih pokazuju kako prljavi, iskonski rock’n’roll bend može uspjeti i u najgorim ratnim uvjetima…ili možda baš zato? Kako unutarnja patnja, demoni koji su ušavljeni u depresiju, alkohol i tek pristigli heroin u predratno razdoblje slavonskog gradića stvaraju stihovno mračne situacije osamljenosti i skučenosti bez nekakvog jasnog odgovora za izlaz (možda samo u dalekom spasu u čistoj ljubavi?). Pod utjecajem Flamin’ Grooviesa i Stoogesa izvana i Partibrejkersa izbliza nastaje možda naš jedini pravi rock bend, koji funcionira vrhunski na prva dva albuma i bez previše pop kombinacija, sa olovnim riffovima i bijesom u sebi stvaraju zarazni zvuk koji postaje zaštitni znak grupe isto toliko kao i Baretovo spisateljsko umijeće.

Majke nastaju oko 1988. godine u kojoj snimaju svoju prvu kazetu za diskografsku kuću „Slušaj najglasnije“ Zdenka Franjića na kojoj se između ostalih pjesama nalazi i prva snimljena verzija pjesama „Putujem“, „Zbunjen i ošamućen“, „Zauvijek“, itd. Godinu kasnije izlaze na legendarnoj kompilaciji „Bombardiranje New Yorka“ skupa sa Satanom Panonskim, Messerschmittom i ostalim tadašnjim underground bendovima. Tadašnje Majke bile su u sastavu: Bare (vokal), Korozija (bubnjevi), Nedjeljko Ivković – Kilmister (bas), Duspara (gitara) i Marin Pokrovac (gitara). Nedugo nakon svirke, tadašnji gitarist Majki Marin Pokrovac pogiba u automobilskoj nesreći

imageSvoj prvi album “Razum i bezumlje” Majke izdaju 1990. godine za izdavačku kuću “Search and Enjoy” Aleksandra Dragaša i Ante Čikare. Album u rock krugovima ostavlja kultni status, a s pjesmama “Svaku noć i svaki dan” (ljubavno anti-ljubavne pjesme), “Lutak iskrivljenog lica” (paranoično uzavrele stvari) i “Putujem” (pjesme koja opisuje otuđenost i neshvaćenost male sredine).

Tri godine kasnije, za izdavačku kuću T.R.I.P. (podlabel Croatia Recordsa), i uz produkcijsku pomoć Denisa Mujadžića Denykena, Majke izdaju svoj drugi album, “Razdor” u postavi Bare, Zoran Čalić (gitara) , Korozija (bubanj) i Jurica Nižić (bas). U konstantno kvalitetnom albumu ipak se par pjesama izdvaja: himnička “Budi ponosan”, blues balada “Mršavi pas” i Baretova kreativna eksplozija u pjesmi “Krvarim od dosade” (pjesma za koju je snimljen i prvi spot benda). Cijeli album odiše bezizlaznošću, uzaludan pokušaj pronalaska svjetla na kraju tunela i iscrpljenoj, naizgled mrtvoj ljubavi (koja je i.takva jedini spas).

U sastavu Bare (vokal), Korozija (bubnjevi), Dujma (ritam gitara), Kilmister (bas gitara), Zoki (solo gitara) Majke 1994. snimaju treći album “Milost” za izdavačku grupu “Heroina Nova”. Bend ostaje na kvaliteti prijašnjih albuma, ali gubi onu underground oštricu ocrtanu na prva dva albuma. Za album je snimljen spot za pjesmu “Ja sam budućnost” (pjesmu o krajnjoj slobodi), dok pjesme “Mala ima sliku” (čista Baretova ljubavna pjesma s specifičnim rukopisom) “Rođen u blatu” (izražava otuđenost) održavaju spoj rocka i bola, dok naslovna “Milost” zaziva više sile u pomoć. Na albumu je izašla i pjesma “Zauvijek”, koja je doživjela svoju prvu snimku 6 godina prije, na tzv. “nultom albumu” Majki kod Zdenka Franjića.

imageGodina koja napokon stavlja Majke na dio hrvatskog rock’n’roll mainstreama je 1996. Te godine Majke izdaju svoj najpopularniji album “Vrijeme da se krene” u Denykenovoj produkciji, a za izdavačku kuću Jabukaton, u postavi: Bare (vokal), Zoki (gitara), Kilmister (bas), Kruno (gitara) i Čaka (bubnjevi). Snimljena su tri spota: za pjesmu “Mene ne zanima”, “Odvedi me” i “A ti još plačeš”. Album je možda fuzija Baretovog novonastalog bluesa (nedavna smrt supruge istaknuta u pjesmi “Baretov blues”) i ljubavnog bijesa (posebno u “A ti još plačeš”), ali Majke stvaraju i himničke rock stvari (naslovna “Vrijeme da se krene”, kaotična “Izazivajmo nerede”).

Uz podlogu prethodnog studijskog albuma, Majke izdaju live album “Život uživo” sa koncerta iz Doma sportova 27.4. 1997. Te godine se Majke ovjekovječuju kao live bend i na poznatim “Fiju Briju” koncertima i dokazuju da je bolna blues i rock istina prenosiva i na više tisuća ljudi.

Godinu kasnije, 1998. godine, uz promjenu bubnjara (umjesto Čake dolazi Tomas) Majke snimaju svoj studijski album “Put do srca sunca” (album se u početku trebao zvati “Bratstvo”). Album je produkcijski najpotpuniji dotad (Denyken), a sva punoća i varijetet rock zvuka se ističe u dva singla: “Daj mi” (balada o mogućem ljubavnom spasu) i “Grešnik” (Baretova tamna fascinacija grijehom i oprostom, pjesma koja se vraća na prve albume).

Nakon tog albuma Majke se u proljeće 2000. raspadaju, da bi se ponovno okupile 7 godina kasnije, nakon dva Baretova solo albuma, sa vrhunskom live izvedbom u zagrebačkoj Tvornici kulture. Godinu nakon toga izdaju i odlučan live album “Majke unplugged” u kojem Baretov blues fanatizam dolazi do izražaja.

imagePosljednji album, “Teške boje” izlazi 2011. godine. Premda sa etabliranim muzičarima, dio garažnog zvuka je nestao sa odlaskom starije postave (Kilmister na basu, Kruno na gitari – a kao pojačanje došli su gitarist Damira Trkulja Šiljo (Gatuzo), basist Marko Rašić, bubnjar Damir Šomen i klavijaturist Viktor Lipić). Uz solidnu naslovnu stvar koja jedina daje hommage starim Majkama, novije stvari imaju više sličnosti sa Plaćenicima nego izvornosti vinkovačke grupe. “Moja je ljubav” čisti blues, “Život je osjećaj” osrednja pop-rock stvar, dok “Depresija” otvara Baretovu mračnu, psihodeličnu stranu. Solidan album koji pokazuje samo naznake onog što su bile Majke, ali uz sve ine kvazi rock bendove u Hrvatskoj još uvijek jedan od najboljih prošle godine.

Majke kao bend nikada nisu bili pretenciozni, oni su kult zbog toga što jesu. Čisti u svom prljavom svijetu, magični u truleži bola i raspada. Svojim stihovima i uz pomoć glazbeno potkovanog benda Bare otvara Pandorinu kutiju iz koje izlazi sav mrak, zlo, manična otuđenost, te sve ostale Scile i Haribde koje mogu zadesiti pojedinca, ali nam ipak čuva (pa makar i zrnce) ono što ostaje u mističnoj kutiji – nadu koja spašava i u bezumlju, u izgubljenom snu

Diskografija

1990. Razum i bezumlje
1993.Razdor
1994. Milost
1996. Vrijeme je da se krene
1997. Život uživo
1998. Put do srca sunca
2008. Unplugged

2011. Teške boje

(objavljeno u Vrgoračkim novinama veljača 2011.)