Mirna Škrgatić – kada se ljubav prema glazbi prenosi generacijama

Odbrojavamo sate do početka četvrte sezone Karlovačko RockOff festivala koji će, uz Zagreb, po prvi put posjetiti Rijeku i Split i pokušati približiti novu generaciju sjajnih domaćih bendova koncertnoj, televizijskoj i radijskoj publici. Među osamnaest bendova koji će se sutra u Rijeci predstaviti na večeri ujedinjenih festivala Hartera i Karlovačko RockOff, ističe se jedna mlada dama po imenu Mirna Škrgatić.

Mirna je zaljubljena u glazbu od malih nogu, vjerojatno zbog činjenice što joj je tata bio glazbenik i autor, Marin Škrgatić, a posljednje vrijeme počela je intenzivno pisati pjesme te se nedavno po prvi put publici predstavila pjesmom “Tvoja laž”.

Na Krlovačko RockOff se prijavila pjesmom “Zašto”, koja govori o vremenu koje prolazi i nepovratno odlazi. Za potrebe nastupa na festivalu okupila je bend koji čine izvrsni glazbenici, a to su – Zvonimir Radišić na gitari, Sergej Hofman na basu, Dorian Cuculić na klavijaturama, Robert Slama na bubnjevima, te back vokal Mihaela Jergan. Ususret subotnjem nastupu, Mirna je s nama podijelila nekoliko riječi…

Za početak, s obzirom da o tebi znamo tek toliko malo, predstavi nam se, i našim čitateljima, s kojom riječi više o tvom glazbenom putovanju.

Mirna: Mirna Škrgatić…skladateljica i pjevačica iz Rijeke. Prije odlaska u autorske vode, pjevala sam u mnogim sastavima, pa tako jedno kratko vrijeme u zboru Putokazi, i prateće vokale u bendu Quasarr. Nedavno sam se predstavila široj publici sa pjesmom “Tvoja laž”, koja govori o ovisnosti ljudi o društvenim mrežama i njihovom iskrivljenom prikazu na istima.

U glazbu sam zaljubljena od malih nogu, vjerojatno zbog činjenice što mi je tata bio glazbenik i autor Marin Škrgatić, od kojega sam zasigurno naslijedila afinitet prema glazbi i poeziji.

Pjesme sam počela pisati u ljeto 2016., kada se dogodila jedna velika promjena i preokret u mom životu, te sam se tada zapravo oslobodila kao osoba, i u umjetničkom smislu.

Kroz jednu objektivnu prizmu, da li bi mogla definirati što novo i zanimljivo svojim glazbenim projektom donosiš na hrvatsku glazbenu scenu?

Mirna: Nadam se da donosim svojevrsnu svježinu i različitost. Ne volim žanrovsko ograničavanje, i smatram da postoji kvalitetna glazba u svim žanrovima, i zbog toga se ni moju glazbu ne može svrstati tako lako u neki tipičan žanr.

Na koji način općenito vidiš domaću scenu? Što nedostaje? Čega ima previše?

Mirna: Mislim da nam je svima jasno čega ima previše, a kvaliteta ostaje najčešće u sjeni, jer nije komercijalna. Nažalost, danas se sve gleda kroz prizmu zarade.

Tvoj najnoviji izazov je ovogodišnje izdanje Karlovačko RockOff festivala koje će se održati u sklopu prepoznatljivog riječkog festivala Hartera. Karlovačko RockOff festival smatra se jednim od najboljih glazbenih festivala koji svojim programom daje glazbenicima mogućnost da se prezentiraju na najbolji mogući način kao i dodatnu afirmaciju kroz koncerte, medije te radijski i televizijski eter. Koja su vaša očekivanja od ovog nastupa?

Mirna: Očekujem podršku publike i nadam se da će se moja glazba svidjeti žiriju.

Na koji način općenito gledaš na mogućnost profiliranja glazbenika kroz nastupe na festivalima?

Mirna: Ovisno o vrsti festivala. Očigledno je da Karlovačko RockOff promovira rockere, i dobro je da se ove godine održava ne samo u Zagrebu, već u Rijeci i Splitu. Trebalo bi biti više rock festivala u Hrvatskoj.

Pobjeda na festivalu bi svakako bila lijepo priznanje, no nastup će svakako otvoriti neka nova vrata… U kojem smjeru nastavljaš nakon Karlovačko RockOff-a/Hartere? Kakvi su planovi?

Mirna: Planiram i dalje skladati i pisati pjesme, te raditi na njima, a također bi se u te planove mogli smjestiti i live nastupi.

Kako bismo mi i naši čitatelji bolje upoznali glazbenike koji nastupaju na Karlovačko RockOff-u, ove godine u Rijeci ujedinjenom s kultnim festivalom Hartera, nedavno smo pokrenuli izazovnu rubriku RAZOTKRIVANJE pa nam dozvoli da s nekoliko brzopoteznih pitanja iz tebe izvučemo i ono najsjajnije i ono najmračnije:

 • Prvi glazbeni broj/album u koji si zaista uronila bio je...
  Mirna: System of a Down – Toxicity
 • Prvi glazbeni uzori (pa i oni na koje bi najradije zaboravila) bili su…
  Mirna: Sisters Of Mercy, EKV, Depeche Mode, David Bowie, Joy Division…
 • Tri pjesme (tvoje ili tuđe) za koje smatraš da bi ih svatko trebao poslušati…
  Mirna: EKV – Ona mi je rekla, David Bowie – Little Wonder, Muse – Psycho
 • Da su te uskratili za glazbenu karijeru, tvoj drugi izbor bio bi…Mirna: Informatika.
 • Najzanimljivija glazbena uspomena koju čuvam doma je...
  Mirna: Ploče mog tate.
 • Najbolja knjiga o glazbi koju si pročitala je…
  Mirna: 
  Slash: The Autobiography
 • Posljednji album koji si kupila/downloadala je…
  Mirna: 
  QOTSA – Villains
 • Da možeš birati s kim bi nastupila na svjetskoj pozornici i koju biste pjesmu zajedno odsvirali to bi bio/bila…
  Mirna: 
  Skunk Anansie – Charlie Big Potato
 • Tri filma koja bi preporučila nekome da ih pogleda kako bi te bolje razumjeli na osobnoj razini su…
  Mirna: 
  American Beauty, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Scarface
 • David Bowie je napisao stih „News had just come over, we had five years left…“. U tih pet godina pokušala bi ugurati…
  Mirna: 
  Ne znam, jer nikad ne znaš što ti sutra nosi.
 • Najintimnija stvar koju si otkrila kroz pjesmu je…
  Mirna: 
  Zaljubljenost, ali ta pjesma čeka na svoj red u studiju. 🙂

Hvala što si s nama podijelila svoj skriveni svijet.

(Emanuela Tomino /Mixer.hr)