Mnogi Drugi – “Čudan svijet”

Zagrebački bend Mnogi Drugi nakon proljetnog singla „Slonovi“ i ljetnog „Vode“, objavljuje treći, jesenski singl „Čudan svijet“ kojim se predstavljaju publici i najavljuju prvi album.

Mnogi Drugi otvorili su 2016. godinu velikim koncertom kao predgrupa Drvoredu u Tvornici, ušli su u finale banjalučkog Demofesta, najvećeg festivala demo bendova u regiji, na čiji se natječaj prijavilo čak 467 bendova. Ljeto su obilježile svirke na šibenskom Regiusu i Hoomstocku, a kao pobjednici natječaja zasvirali su kao predgrupa velikom Manu Chao na Špancirfestu.

Pjesma je premijerno emitirana u Music Pubu Zlatka Turkalja na HR2. „Čudan svijet je pjesma o odrastanju, suočavanju sa samim sobom i prihvaćanju samog sebe i svijeta koji te okružuje“, kaže pjevač Martin Mandir. „Taj proces zna biti često neobičan“. Producentski posao i snimanje odradio je Leo Anđelković, glazbeni mastering Goran Martinac, dok su Mnogi Drugi zaslužni za muziku i tekst.

Dosta mračniji i ozbiljniji od prethodna dva singla, „Čudan svijet“ popraćen je i spotom kojeg potpisuje Anita Nadj, osmi putnik Mnogih Drugih. „Ideja spota bila je prikazati ono skriveno i nasilno što se nalazi u ljudskim snovima i podsvijesti, stvari o kojima se ponekad i aktivno razmišlja, no koje se ne pokazuju na van. Filmovi su neke takve trenutke i međuljudske odnose prikazali na jedinstven i svima razumljiv način, tako da je ovaj spot svojevrstan hommage najboljima.