Moonlee Records objavljuje novi album makedonskih BERNAYS PROPAGANDA

Bernays-Propaganda-politikaPolitičko angažirana makedonska post-punk skupinaBernays Propaganda, jedna od koncertno najaktivnijih i najplodnijih alternativnih sila u regiji, se vraća sa novim, četvrtim dugometražnim albumom “Politika”,koji donosi radikalnu promjenu u njihovom zvuku i sigurno će iznenaditi i stare i nove slušatelje.

Bernays Propaganda imaju iza sebe tri dugometražne ploče (“Happiness Machines”, 2009; “My Personal Holiday”, 2010; “Zabraneta Planeta”, 2013; sve Moonlee Records), a prepoznatljivost i fane su osvajali prvenstveno sa bezbrojnim koncertima, redovitim europskim turnejama i čak 6-tjednom turnejompo SAD (proljeće 2014). Krajem 2014. godine bend napuštaju bubnjar i basist, što postavlja Bernays Propagandu na raskrižje.

Vasko Atanasoskii Kristina Gorovskasu pronašli rješenje u redefiniciji zvuka iodlučilinastaviti bez bubnjeva, koje zamjenjuje ritam mašinai semploviza koje se je pobrinuonovi član Deni Krstev, dok se na bass vraća Saša Pavlović (originalni basista iz razdoblja “Happiness Machines”). Sa timesu Bernays Propagandaspremni za novo poglavlje u svojoj bogatoj karijeri.

Već na prvo slušanje je očito, da su Bernays Propagandau stvaranje novog albuma krenulidrugačije. “Politika” tako koketira sa elektronskim new-wavom, koji je gitarama oduzeo nešto oštrih rubova, a tempo pjesmama po novom diktira ritam mašina. Hrabar potez grupe, koja se je usudila kot četvrtog albuma promijeniti svoj zvuk i sa tim proširiti svoj glazbeni izričaj. U novom materijalu mogu se čuti utjecaji skupine New Orderi drugihnew-wave zastupnikaiz ranih 80-ih, kao i na njemačku indietroniku u stilu The Notwist, koji su sličan zvučni preokret napravili sa albumom “Neon Golden”. U usporedbi sa prethodnim izdanjima “Politiku”prožima više melankolični ton – prikladan odrazu vremena u kojem živimo, dok su i vokalne linije više u prvom planu. Tekstualno su Bernays Propaganda i dalje sačuvali oštrinu, te plasiraju beskompromisan komentar modernog društvai položaja pojedinca u trenutnoj ludnici nazvanoj demokracija.

“Politika” se spremala od svibnja do studenog 2015. u spavaćoj sobi novog člana grupe Deni Krsteva, koji se pobrinuo za snimanje, miks i mastering. Pjesme su snimljene na lo-fi mikrofone i 2-kanalnu zvučnu karticu, a iste suse miksale na hi-fi zvučnike. Dizajn albuma je djelopjevačice Kristine Gorovske. Do-it-yourself u pravom smislu riječi. Album izlazi 14. ožujka 2016. na Moonlee Recordsu CD, 12” vinil i digitalnom formatu.

Sukobite se sa političkom stvarnošću našeg svakodnevnog života, ali nemojte se predati očaju –angažirajte se, uzmite stvari u svoje ruke i zaplešite na idealni soundtrack, novi album Bernays Propagande.